National Geographic skriver historie med et sterkt nummer om kjønn og kjønnsidentitet

Nå publiserer National Geographic Norge et temanummer som allerede har vakt røre i USA.

26. januar 2017 av Karen Gunn, sjefredaktør

Gå ikke glipp av National Geographic Norge nummer 1/2017 – i butikkene nå.

 I temanummeret utforsker vi kjønnsidentitet og kjønnsroller, og hvordan den tradisjonelle oppfatningen av kjønnsbegrepet – fra vitenskapelig hold og sosialt – er i rask forandring.

Hele livet får vi satt merkelapper på oss – høy, lav, tykk, tynn, nerdete, kreativ – som får betydning for hvordan vi oppfatter oss selv, og for hvordan omverdenen oppfatter oss. Men ikke noe har så stor betydning for identiteten og skjebnen vår og som den aller første merkelappen vi får ved fødselen: ”Det ble en gutt, eller: ”Det ble en jente.

Uansett hvor i verden man bor, har den merkelappen avgjørende betydning for de rollene og forventningene vi blir stilt overfor. Vi har derfor spurt 80 ni år gamle barn fra hele verden om hvordan kjønnet deres påvirker livet deres. Les artikkelen her.

En av niåringene vi snakket med, er Avery Jackson. Hun pryder forsiden av dette nummeret. ”Det beste ved å være jente er at jeg nå ikke trenger å late som om jeg er gutt”, forteller hun.


Sterke reaksjoner

Det er første gangen en transkjønnet person har vært på forsiden av magasinet – og det er en av de tingene som har vakt sterke reaksjoner siden temanummeret kom ut i USA for et par uker siden. Temanummeret har ført til tusenvis av eposter, brev og kommentarer på sosiale medier som spenner fra de begeistrede, via de forargede og bekymrede til de takknemlige.

I de senere årene har kjønnsdebatten blitt mye mer nyansert. Mange unge ser i dag kjønn på en flytende skala og ikke bare som et spørsmål om gutt eller jente. Den mer komplekse tilnærmingen støttes også av forskerne, som har begynt å forske på rekken av biologiske, kulturelle, politiske og sosiale elementer som til sammen skaper kjønnsidentiteten vår.


Kjønnet vårt avgjør skjebnen vår

Kjønn betyr helt forskjellige ting i forskjellige deler av verden. I noen fattige områder står jenter i fare for å bli giftet bort i altfor ung alder og utsatt for vold bare fordi de er jenter. Avhengig av om man er født i Norge eller Kenya, er det enorm forskjell på de forventningene en gutt må innfri for å bli akseptert som et ”skikkelig” mannfolk. Og hvordan er vilkårene for de som ikke føler at de passer inn i en av de to kategoriene?

Alt dette og mye mer behandler vi i et temanummer som er full av artikler om et emne som gjennomsyrer alt det vil si å være menneske: vår egen identitet som mann, kvinne eller noe midt imellom.

Kanskje du er interessert i ...

Les også