Vitenskapen kartlegger vår berøringsangst

Hit og ikke lenger! Menn liker ikke at andre menn tar på føttene deres. Derimot er det nesten fritt fram over hele kroppen så lenge den fremmede er en kvinne. Det viser ny forskning som kartlegger europeernes berøringsangst.

3. november 2015 av Andreas Ebbesen Jensen

Kroppen og berøringens grenser

Et kjærlig klaps på baken fra partneren møtes med et overbærende smil, mens en nærgående fremmed person på bussen får de fleste til å søke mot utgangsdøren.

At vi i større grad omfavner kjærtegn fra personer tett på oss og rynker på nesen over fremmede menneskers berøringer, kommer nok ikke som noen stor overraskelse.

Men hvor setter vi egentlig grensen overfor foreldre, venner, søsken og fjerne bekjentskaper når det gjelder kroppsberøring? Det har en gruppe ved universitetet i Oxford og Aalto-universitetet i Finland nå funnet ut.

Berøringsoversikten viser hvor komfortable menn og kvinner er med at noen tar på forskjellige deler av kroppen deres. Gulfargen angir 'mest komfortabel', mens svart angir 'minst komfortabel / tabu'. Oversikten viser en variasjon av forskjellige menneskers berøringer – fra kjærester og venner til slektninger og fullstendig fremmede. Foto: University of Oxford / Aalto-universitetet

Ingen fotmassasje, takk!

1300 forsøkspersoner fra Frankrike, Storbritannia, Italia, Finland og Russland ble nylig bedt om å tegne hvor på kroppen de syntes det var greit at noen tok på dem – alt fra deres partner og nærmeste familie til en komplett fremmed fra gaten.

Og treffer du på en fremmed på gaten, bør du nok holde deg til et enkelt håndtrykk hvis du ikke vil skremme vekk vedkommende. Rapporten konkluderer nemlig med at både menn og kvinner ikke liker å bli berørt andre steder enn på hendene av mennesker de ikke kjenner.

Noe av det mest interessante ved undersøkelsen er imidlertid den til tider uttalte forskjellen på menn og kvinner.

Menn føler f.eks. et mye større ubehag ved å bli tatt på i ansiktet og på føttene av en fremmed, enn kvinnene. Derimot er ingen områder tabu hos mannen når det kommer til berøringer av en fremmed av motsatt kjønn.

Foto: University of Oxford / Aalto-universitetet

”Resultatene viser at berøringer er et viktig redskap til å opprettholde sosiale relasjoner. Jo større nytelse vi oppnår via en gitt berøring, desto mer selektive er vi også i vår utvelgelse av hvem som får lov til å ta på oss”, sier forskeren Juulia Suvilehto ved Aalto-universitetet i rapporten.

Forskernes kroppskart viser for øvrig at britene er den mest berøringsredde nasjonen av de fem europeiske landene som medvirket i undersøkelsen.

Les hele rapporten her.

Kanskje du er interessert i ...

Les også