Vitenskapen forklarer: Derfor rødmer vi

Den røde fargen i kinnene kommer ofte snikende når vi minst ønsker det. Og bevisstheten om den, vil bare forsterke den. Men hvorfor rødmer vi? Vitenskapen forsøker å gi svaret.

16. desember 2016 av Karine Kirkebæk / Illustrert Vitenskap

Vi er det eneste dyret som rødmer. Og alle mennesker gjør det – men hvorfor?

Forskere vet fortsatt ikke alt om de røde kinnene, men de vet imidlertid at fenomenet er en blanding av både fysiske og psykologiske reaksjoner i kroppen vår.

Og når vi prøver å undertrykke rødmingen, blir det som regel bare verre – og rødere. Det sier Corine Dijk, som er klinisk psykolog ved University of Amsterdam til Time.

Du kan ikke kontrollere det

Rødmen er en ukontrollerbar refleks som blir utløst av følelser som flauhet, skyld, skam, sinne og romantisk stimulering.

Det kan for eksempel oppstå når du snakker foran en stor forsamling eller med et menneske du er forelsket i.

I disse situasjonene jobber nervesystemet ditt på spreng – og det sender signaler til musklene i ansiktet om å slappe av. Avslapningen får små blodårer i huden, for eksempel kinnene, til å utvide seg.

Og så oppstår den synlige reaksjonen: Utvidelsen fører til en blodansamling, og dette gir kinnene dine en synlig rød farge.

Se mer om rødming.

Lys hud rødmer tydeligere

En undersøkelse foretatt av Peter Drummond fra Murdock University i Australia, som forsker på rødming, viser at kvinner rødmer mer enn menn.

Peter Drummond har også funnet ut at mennesker med lys hud rødmer mer synlig enn mennesker med mørk hud.

Det er særlig sosialt ubehag som bringer fram røde kinn. Og mennesker med sosial angst har en tendens til å rødme tydeligere enn andre. Derfor spekuleres det i at rødmen er et uttrykk for at vi har feilet sosialt sett.

Kanskje du er interessert i ...

Les også