Robot avslører brystkreft med 99% nøyaktighet

En ny kunstig intelligent konkurrerer ut legenes evner med god margin. Den har lært seg selv å jobbe 30 ganger raskere enn mennesker og med minimal feilmargin når det gjelder å diagnostisere brystkreft.

30. september 2016 av Karine Kirkebæk / Illustrert Vitenskap

Ny teknikk treffer blink 99 ganger av 100.

Forskere ved Houston Methodist Research Institute har skapt en kunstig intelligens som finner brystkreft med utrolig presisjon.

Stephen Wong, som står bak undersøkelsen, sier til Science Daily, at programvaren er bygd til løpende å bli klokere, og at den kan kverne gjennom millioner av journaler på ganske kort tid.

På den måten kan den kunstige intelligensen ved å sammenligne med et kjempestort bakteppe av både forskning og tidligere kreftprøver bedre fastslå om kvinners mammografier avslører enten kreft eller risiko for kreft.

30 ganger raskere

Ved å analysere og samkjøre både legenes journalnotater, forskning og pasientens personlige sykehistorie kan programvaren nå diagnostisere brystkreft med 99% nøyaktighet.

Det er 20 ganger mer nøyaktig enn det leger av kjøtt og blod er i stand til.

I det siste forsøkene prøvde forskerne programvaren på 500 brystkreftspasienter, og på få timer hadde den kunstige intelligensen identifisert alle kvinnenes spesifikke undergrupper av kreft – 30 ganger raskere enn legene.

Annenhver kvinne blir skremt

Mammografier er en mye brukt metode til å oppdage brystkreft på i mange land. Men metoden har også sine mangler, og i USA får annenhver kvinne etter en prøve vite at de kanskje har kreft.

Det nye teknikken skal også hindre at et stort antall kvinner blir kalt inn til oppfølgende biopsier, som ikke er nødvendige fordi legene har en ubegrunnet mistanke om kreft.

Kanskje du er interessert i ...

Les også