Øynene dine lukker seg når du nyser for å beskytte seg mot bakterier. På samme måte som når du prøver å skåne andre ved å blokkere for nyset med hendene.

© Shutterstock // Aleksandra Suzi

Myte knust: Du kan godt nyse med åpne øyne

Øynene dine lukker seg når du nyser fordi kroppen forsvarer seg mot de bakteriene nyset sender ut. Myten om at det er umulig å holde øynene åpne under et nys, kan likevel motbevises.

23. mars 2017 av Stine Delfs, Illustrert Vitenskap

Linn Michelle Teigen Johansen fra Rakkestad har via Facebook sendt oss en video med bevis på at hun har lært seg å nyse med åpne øyne:

Ifølge allergiekspert David Huston fra det amerikanske Texas A&M College of Medicine er de lukkede øynene under et nys en automatisk refleks alle mennesker i utgangspunktet har.

Refleksen er der for å beskytte øynene mot det kroppen skiller ut gjennom nese og munn under nyset.

Å bryte refleksen krever likevel litt trening og viljestyrke – noe en av våre lesere, Linn fra Rakkestad, beviser i videoen

Refleksen er ikke obligatorisk

David Huston slår også fast at det ikke er farlig at ha åpne øyne under et nys, noe som forklarer at det er mulig å bryte refleksen:

– At det er mulig å nyse med åpne øyne, viser at det ikke er en obligatorisk handling for kroppen.

Øynene faller ikke ut av hodet

David Huston avliver også en annen myte: At trykket fra nyset kan blåse øynene ut av hodet hvis man nyser uten å lukke øynene.

– Det finnes ikke beviser for å underbygge disse påstandene, sier allergispesialisten.

Selv om det er mye trykk under et nys, er det ikke kraftig nok til å påvirke øynenes plassering. Trykket oppstår i kroppens minste blodkar og kan i verste fall føre til blodsprengte kar i øyne eller ansikt.

Kanskje du er interessert i ...

Les også