HIVs fødested er funnet

Stedet hvor HIV oppsto, er nå funnet. Byen var et paradis for eventyrlystne unge menn.

23. juni 2016 av Karine Kirkebæk

Først kom en gruppe unge menn til byen med store drømmer i bagasjen. Men det var noe annet de tok med seg hjem og spredte til resten av verden: nemlig humant immunodefekt-virus – bedre kjent som HIV.

Byen som nå er identifisert som arnestedet for HIV, het den gang Leopoldville og var hovedstaden for Belgisk Kongo. I dag heter byen Kinshasa i Den demokratiske republikken Kongo.

Leopoldville 1884. Foto: Creative Commons

Sentrum for sexturisme

Menn kom til byen for å tjene en formue, og senere kom sexarbeiderne og jernbanesporene, som var med på å spre sykdommen videre.

I dag er HIV-1 gruppe M – virus-typen fra Leopoldville – den mest vanlige formen. 90 prosent av alle smittede har denne typen.

Til sammenligning finnes HIV-1 gruppe O bare hos to prosent, særlig i Vest-Afrika. Den hadde også sitt opphav i nærheten av Leopoldville.

HIV ikke født til å bli global

Derfor antyder forskere fra University of Oxford at det var sykdommens muligheter for å spre seg, og ikke selve sykdommen, som ligger til grunn for at den ble en global trussel.

Forskerne har tegnet opp et stamtre for HIV for å finne opprinnelsen. Det har de gjort ut fra arvemassen til HIV-viruset hos omkring 800 personer fra Sentral-Afrika.

Ved å sammenligne arvemassene og kartlegge forskjellene, kunne forskerne se nå de to sist delte felles stamfar.

Og til slutt kunne de fastslå at all arvemassen for HIV har samme stamfar – som bodde i Leopoldville omkring 1920.

Kanskje du er interessert i ...

Les også