Blind mann ser ved å klikke med tungen

Daniel Kish sier at synet ikke sitter i øynene, men i hjernen. Den 47 år gamle mannen har vært blind stort sett hele livet, men han orienterer seg ved ekkolokalisering.

15. juli 2013

Det Daniel Kish så elegant behersker, er så utrolig at det får en til å tenke på hvor stort uutnyttet potensial menneskekroppen har.

Daniel Kish ble født med kreft i netthinnene i øynene, og for å redde livet hans ble begge øynene operert bort da han var 13 måneder gammel. Han begynte deretter raskt å lage en klikkende lyd med tungen.

Det virket som om det hjalp ham til å finne fram. I dag er han 47 år og beveger seg rundt primært ved hjelp av ekkolokalisering. Akkurat som en flaggermus.

Han er så god til det at han kan sykle i trafikken. Han er leder av World Access for the Blind, som er en veldedighetsorganisasjon som underviser andre i kunsten å bruke klikkelyder.

Hvordan fungerer ekkolokalisering for mennesker?

Hvert klikk med tungen skaper lydbølger. Disse bølgene kastes tilbake fra omgivelsene, og jeg hører dem som svake ekkolyder. Hjernen min bearbeider ekkolydene og omdanner dem til dynamiske bilder. Det er som å ha en samtale med omgivelsene.

Hvilke bilder ser du i ditt indre når du klikker?

Hvert klikk er som en svak kamerablits. Jeg skaper et tredimensjonalt bilde av omgivelsene. Når jeg er tett innpå, kan jeg lokalisere en stolpe som er et par cm tykk. På fem meters avstand kan jeg kjenne igjen biler og busker. Hus kan jeg se på 50 meters avstand.

Hvorfor bruker du da fremdeles en lang hvit stokk?

Jeg har problemer med å lokalisere små gjenstander som befinner seg lavt i omgivelsene, og fall i nivået eller hull i veien.

Hvordan føles det å sykle ved hjelp av ekkolokalisering?

Det er spennende, men det krever at man er fullstendig fokusert og konsentrert på akustikken. Jeg klikker opptil to ganger i sekundet, noe som er mye oftere enn normalt.

Er det farlig å utforske verden på denne måten?

På tross av en umettelig appetitt på å klatre i alt da jeg var barn, har jeg aldri brukket noe.

Hvor stor ufordring er det å undervise andre i ekkolokalisering?

World Access har undervist nesten 1000 blinde i 30 land. Mange er overrasket over hvor raskt de ser resultater. Jeg tror at ekkolokalisering er en latent evne i oss. Hjernen synes å ha evnen, og den har jeg aktivert. Synet sitter ikke i øynene, men i hjernen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også