Kan små spedbarn virkelig dykke?

Stemmer det virkelig at små spedbarn som en refleks kan dykke – uten å få væske ned i svelget?

11. januar 2012

Ja, små spedbarn har en medfødt refleks som kalles dykkerefleksen, som lukker luftrøret når det kommer væske ned i svelget – men ikke hvis det er morsmelk.

Det er kjemiske reseptorer like ved stemmebåndet som registrerer væsken og sender beskjed til hjernen om å lukke strupelokket like over luftrøret. Samtidig synker hjertets pumpefrekvens markant, blodtrykket stiger, og blodet blir omdirigert fra armer og bein til hjernen, hjertet og lungene.

Alt dette har til formål å spare på oksygenet. Under vann vil barnet reflektorisk gjøre svømmebevegelser, og når det kommer opp fra vannet igjen, vil det – også reflektorisk – synke. På den måten sørger refleksen for at vann i svelget sendes ned i spiserøret og ikke i luftrøret.

Refleksen styres av hjernestammen og er aktiv helt til barnet er omkring seks måneder gammelt. Deretter overtar storhjernen styringen, slik at barnet bevisst kan stenge hvis det sluker vann.

Spør oss:

Har du et spørsmål til NGs eksperter? Send en e-post til: [email protected]. Bare spørsmål som trykkes i bladet, blir besvart og premieres med et flott verdenskart.

Kanskje du er interessert i ...

Les også