© Thinkstock

Hvorfor lever kvinnene lengst?

Er det biologi eller livsstil som gjør at kvinnene gjennomsnittlig lever lenger enn mennene?

14. juni 2018

Aldersforskerne kjenner forskjellen mellom menns og kvinners levealder cirka 500 år tilbake i tiden, da embetsmennene begynte å notere alderen ved dødsfall. 

Derfor vet vi at det ikke bare er et resultat av vår moderne livsstil når kvinnene i dag lever lenger enn mennene. 

Kjønnshormoner hjelper kvinnene

En stor del av årsaken finner vi i forskjellen på mannlige og kvinnelige kjønnshormoner. 

Det mannlige kjønnshormonet heter testosteron og utvikles i puberteten. Testosteron er forbundet med utvikling av sinne, aggressivitet og vilje til å ta en risiko. 

Forskerne tror at nettopp testosteronet er en av grunnene til at flere unge menn enn kvinner for eksempel dør i slagsmål eller forårsaker bilulykker. 

Senere i livet utsetter testosteronet også mennene for biologiske farer som forkorter levealderen. Hormonet øker nemlig innholdet av kolesterol i blodet, og det fører til flere hjertesykdommer. 

Østrogen senker derimot kolesterolnivået. 

Dyrehunner blir også gamle

Evolusjonsforskerne tror at menneskehunnene alltid har levd lengst – slik hunnene i mange andre dyrearter gjør – fordi det var mest gunstig for artens overlevelse. 

Jo lenger en kvinne levde etter å ha født sine barn, jo bedre sjanser hadde barna for å overleve og vokse opp til fullt utviklede medlemmer av arten. 

Fedrenes levealder hadde på langt nær så stor betydning.

Flyter hodet ditt over med spørsmål om verden?

Du kan få svar på mange andre spørsmål fra dagliglivet i Illustrert Vitenskap. Og hvis du bestiller et abonnement akkurat nå, får du med deg et godt tilbud: To utgaver av Illustrert Vitenskap og et sett lekre trådløse hodetelefoner for bare 59,50 kroner

Kanskje du er interessert i ...

Les også