Test: Er du 'super-gjenkjenner'?

Omkring en prosent av oss er «super-gjenkjennere». Det vil si at man har en nesten overmenneskelig evne til å gjenkjenne ansikter. Hvis du er en av dem, kjenner vi noen som gjerne vil undersøke hjernen din.

25. august 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz; Illustrert Vitenskap

Opplever du jevnlig å kjenne igjen personer du bare så et glimt av for flere år siden?

Da er du kanskje blant den ene prosenten av klodens befolkning som kan kalle seg «supergjenkjennere».

Du kan teste deg selv HER.

Delta i forskning

Hvis du er en av de beste, vil de gjerne snakke med deg på University of Greenwich i England, hvor Professor Josh P. Davies holder på å samle testpersoner til verdens første store undersøkelse av supergjenkjennere.

– Det er ikke sikkert at du er en supergjenkjenner selv om du gjør det veldig bra på testen. Men hvis du gjør det, er vi interessert i å komme i kontakt med deg, for det er langt mellom slike personer, sier professor Davies, som selv har utviklet testen.

En av de første studiene av fenomenet ble foretatt på Harvard University i 2009, hvor det ble vitenskapelig bevist at fenomenet faktisk eksisterer.

Enestående evne

Forsøksgruppen besto imidlertid bare av fire nøye utvalgte personer, som selv mente de hadde denne sjeldne evnen.

De fire personene opplevde det alle som et problem at de ofte kunne gjenkjenne personer som ikke ante hvem de snakket med.

Samtidig kunne man konkludere at personer som utmerket seg i memorisering – for eksempel å huske sekvenser av spillkort – ikke var «supergjenkjennere». Altså er det snakk om to typer av hukommelse.

Kanskje du er interessert i ...

Les også