Sover hjernen din når du er våken?

Viktige deler av hjernen som ikke har fått nok søvn, kan slå seg av og dermed hindre beslutninger.

3. mai 2011 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

Hvis du mener at du kan fungere med et minimum av søvn, kan dette gi deg en tankevekker: Deler av hjernen kan finne på å døse av selv om du er lys våken, hevder en ny undersøkelse med rotter.

Forskere har fulgt den elektriske aktiviteten i hjernen hos rotter som ble tvunget til å være våkne i lengre tid enn normalt. Deler av hjernen som har å gjøre med oppgaveløsning, falt i en form for "lokal søvn", en tilstand som også er sannsynlig hos mennesker som ikke får nok søvn, sier forfatterne av undersøkelsen.

Det overraskende var at når områder av rottehjernen gikk inn i en slik søvnlignende tilstand, "var det ikke mulig å se at på noen måte var i en annen form for våken tilstand", sier Giulio Tononi, som er hjerneforsker ved University of Wisconsin i USA og medforfatter av undersøkelsen.

Sovende, men våken

Til tross for slike perioder med lokal søvn viste den generelle hjerneaktiviteten og rottenes atferd at dyrene var lys våkne.

Fenomenet med lokal søvn er "ikke bare en interessant observasjon med ukjent betydning", hevder Giulio Tononi. Det "påvirker faktisk atferdsmønsteret".

Når forskerne for eksempel testet om rottene greide å rekke bort til noen små sukkerkuler med føttene, hadde dyrene problemer med å løse oppgaven.

Nullstiller søvnen nevronene?

Giulio Tononi og hans kolleger registrerte den elektriske aktiviteten ved hjelp av EEG (elektroencefalografi) med følere på rottenes hode.

Når rottene var våkne, sendte nervecellene deres som forventet ut hyppige og uregelmessige signaler.

Når dyrene sov, sendte nervecellene ut færre signaler, som oftest etter en regelmessig kurve som vises på EEG-diagrammet som en "langsom bølge". Dette søvnstadiet, som kalles ikke-REM-søvn, utgjør ca. 80 prosent av all søvn hos både rotter og mennesker.

Ved hjelp av leker fikk forskerne rottene til å være våkne i noen timer. Vanligvis "tar rotter ofte en lur", kommenterer Giulio Tononi.

Forskerne oppdaget at nevroner i to områder av hjernebarken hos de overtrøtte rottene gikk inn i et langsomt bølgestadium som i bunn og grunn tilsvarer søvn.

Hvorfor sover vi?

Man vet ikke hvorfor deler av en våken hjerne døser av, men det har kanskje noe å gjøre med hvorfor pattedyr sover, noe som fremdeles er et åpent spørsmål, forteller Giulio Tononi.

Nevroner "registrerer" ny informasjon hele tiden, og ifølge en utbredt teori har nevronene på et visst tidspunkt behov for å "slå av" for å nullstille seg selv og bli klar til å lære igjen.

"Hvis denne hypotesen er korrekt, innebærer det at [hvis man utsetter søvnen], så begynner man på et visst tidspunkt å overbelaste nevronene. Man når grensen for hvor mye informasjon de kan inneholde."

Derfor tar nevronene "en pause selv om de ikke burde". Og det fører til enkelte negative virkninger i form av "dumme" feil, sier han.

Giulio Tononis undersøkelse offentliggjøres i tidsskriftet Nature.

Kanskje du er interessert i ...

Les også