Nytt stoff gjør hjerner gjennomsiktige

Den gjennomsiktige musehjernen er et faktum med en ny teknikk som kanskje vil utvide grensene for medisinsk bildetaking.

6. september 2011 av Brian Handwerk, National Geographic News

Et nytt kjemisk stoff som gjør hjernevev helt gjennomsiktig, vil kanskje snart gjøre forskere i stand til å se direkte inn i hjernen vår.

Det nye stoffet som går under navnet Scale, gjør kroppsvev så krystallklart og lar lys trenge gjennom det i så stor grad at forskere direkte kan se fluorescerende markører som er innkapslet i celler og andre strukturer.

Ifølge utviklerne vil det kunne sette nye grenser for medisinsk bildetaking.

Hjernen ikke det eneste organet

"Vårt nåværende forsøk fokuserer på musehjernen, men bruken begrenser seg verken til mus eller til hjernen", sier Atsushi Miyawaki ved det japanske hjerneforskningsinstituttet RIKEN i en pressemelding.

"Vi ser for oss at Scale vil kunne brukes på andre organer som f.eks. hjerte, muskler og nyrer samt vevsprøver fra primater og mennesker."

Paul Thompson, som er nevrolog ved legefakultetet ved University of California i USA, og som ikke har deltatt i forskningen, sier at bildene av gjennomsiktige organer og musefostre som er behandlet med Scale, er helt utrolige.

"Jeg har jobbet med hjerneskanning i 20 år, og det er helt utrolig å se noe slikt som dette", sier han.

Se om medisinen virker

Stoffet Scale er fremstilt av relativt enkle ingredienser: urea (det dominerende stoffet i urin), glyserol og et rensemiddel ved navn Triton-X.

Når hjerner og selv hele musefostre ligger i den kjemiske løsningen i to uker, blir de gjennomsiktige.

Det er tidligere utviklet stoffer som skulle gjøre cellene klarere og mer egnet til medisinsk bildetaking. Men i motsetning til sine forgjengere fjerner ikke Scale signalene fra fluorescerende proteiner, som forskere bruker til å markere nevroner, blodkar og andre små strukturer i kroppen.

Fluorescerende bildetaking brukes på det nåværende tidspunkt blant annet til å kartlegge hjernens cellearkitektur, noe som Scale vil kunne gjøre mye mer effektivt, sier forskere ved RIKEN.

Scale vil også kunne hjelpe forskere til å forbedre bildeobjektene før de tar i bruk mer komplekse og dyre teknikker som f.eks. CT- og MR-skanning, sier Paul Thompson.

"Potensielt tror jeg at man direkte vil kunne se om behandlinger har en virkning på de delene av hjernen eller organet som man ønsker", sier han.

"Hvis man behandler for Alzheimers sykdom, og målet er å behandle plakk som bygger seg opp i hjernen, vil man kanskje kunne se om medisinen også fjerner plakket, og det vil i så fall være et enormt fremskritt."

For giftig for levende vev

Levende forsøksdyr vil ikke bli utsatt for "gjennomsiktige" opplevelser foreløpig. Scale er for giftig for levende vesener, men Atsushi Miyawaki håper at det vil bli mulig på lang sikt.

"Vi undersøker for øyeblikket et annet og litt svakere stoff som kanskje vil gjøre oss i stand til å studere levende vev på samme måte, men med litt mindre gjennomsiktighet", sier han.

"Det vil kunne åpne døren for eksperimenter som aldri har vært mulige før."

Forskningen i gjennomsiktig vev ble offentliggjort på Internett 30. august av tidsskriftet Nature Neuroscience.

Kanskje du er interessert i ...

Les også