Hvorfor får man hjernefrys?

Har du opplevd at du får vondt i hodet, eller såkalt hjernefrys, når du spiser is eller skyller ned iskaldt drikke for raskt? Her er forklaringen på hvordan fenomenet oppstår.

6. desember 2012

Alle som har skylt ned iskald drikke eller spist is i stort tempo, har opplevd det: en smerte i tinningene og pannen, et såkalt hjernefrys. Tilstanden er kortvarig og har lenge vært et fysiologisk mysterium. Nå tyder ny forskning på at smertene skyldes en endring i blodtilførselen til hjernen.

Forsker Jorge Serrador ved et helsesenter i USA som behandler krigsveteraner, undret seg over at mange av pasientene hans led av kronisk hodepine, og bestemte seg for å undersøke årsakene.

For raskt å framprovosere hodepine hos deltakerne fikk han dem til å drikke isvann gjennom et sugerør, slik at strålen traff ganen. Jorge Serrador fikk se at blodet strømmet raskere gjennom en pulsåre som sender blod opp til forsiden av hjernen like før hodepinen kom.

Blodstrømmen skaper et trykk i kraniet, og det er det som fører til hjernefrys. Når trykket synker igjen, kanskje idet ganen blir varmere, letter hodepinen også. Jorge Serrador tror at lignende endringer i blodgjennomstrømmingen også kan være grunnen til migrene og andre typer hodepine.

Kanskje du er interessert i ...

Les også