Hjernen: Nå også i farger

Hjerneforskere utvikler metode for å lage 3D-bilder av nerveforbindelsene i hjernen.

14. juli 2011

Vi omtaler ofte cellene i hjernen som ”de små grå” og forbinder dem med intelligens. Men for hjerneforskerne handler det også om den hvite substansen, den sammenfiltrede massen av nervefiber (også kalt aksoner) og det nettverket som flytter informasjon mellom områder i hjernen.

Hukommelse, tanker, følelser – det som gjør oss til det vi er – stammer fra disse nervefiberforbindelsene. Inntil nylig hadde vi ingen metode som kunne vise og avkode nervebanene i levende personer.

Slik er det ikke lenger, for Van Wedeen, som er professor ved Harvard University, har oppfunnet en metode der man kan skape fargekodede 3D-bilder av nerveforbindelsene ved å følge bevegelsen av vann langs fibrene. Hver tråd representerer tusenvis av nervefibre. (Hjernen på bildet ovenfor er fra en frisk voksen.)

Nå har amerikanske forskere fått en prosjektbevilling på rundt 215 millioner kroner, slik at de med den nye skanneteknologien kan opprette et bibliotek med bilder av hjernens kretsløp av nervefiber. Man mener at denne kartleggingen vil avsløre hvordan hjernen reagerer på læring, alderdom osv. Data fra prosjektet kan muligens også bidra til å utvikle behandling av autisme og schizofreni.

Kanskje du er interessert i ...

Les også