Forskere er nær ved å ta knekken på forkjølelse med enkel vaksine

Oppskriften på en ny vaksine mot forkjølelse er enkel. Faktisk så enkel at en av forskerne bak miksturen er overrasket over at ingen har tenkt på dette tidligere.

6. oktober 2016 av Karine Kirkebæk / Illustrert Vitenskap

I den kalde årstiden kan den ene forkjølelsen ofte avløse den andre.

Og det er det en god grunn til. For hvert år er det opptil 100 forskjellige rhinovirus i omløp, og alle kan gjøre oss forkjølet.

Målet for forskerne var derfor å lage en vaksine som kunne ta knekken alle disse virusvariantene – som hver enkelt gir oss forskjellige typer av sykdom, men som alle havner under den samme paraplyen: forkjølelse.

Cocktail inneholder 50 virus

Derfor har forskerne ganske enkelt laget en vaksine med små doser av 50 forskjellige rhinovirus.

"Det er overraskende at ingen har tenkt på denne enkle løsningen i løpet av de siste 50 årene", sier Ph.D. i pediatri Martin Moore ved Emory University i USA.

Vaksiner fungerer normalt ved å ta litt av sykdomsviruset og sprøyte det inn i kroppen, slik at immunsystemet kan danne antistoffer mot sykdommen.

Når vi så blir smittet med en forkjølelse, kjenner immunsystemet igjen viruset – fordi den har sett det før – og så produseres antistoffene raskt, slik at de raskt og effektivt kan bekjempe sykdommen før vi får symptomer.

Menneskeforsøk er neste skritt

Vaksinen er ikke en kur mot forkjølelse – dessverre. Men hos mus og makakaper har den vist gode resultater i forebyggingen av forkjølelser.

Etter å ha fått en sprøyte med vaksinen kunne forskerne se at dyrene hadde produsert antistoffer mot samtlige 50 rhinovirus.

Forskerne har nå planlagt nye forsøk for å se om de kan gjenskape resultatet med mennesker – for dermed å hindre at vi blir syke hvis vi f.eks. blir nyst midt opp i ansiktet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også