Det gjør fysisk vondt å bli avvist

Hjernen hos mennesker som er blitt vraket, avslører at avvisning er årsak til fysisk smerte.

31. mars 2011 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

Kanskje ord kan gjøre like vondt som fysiske slag og støt: I hvert fall fremkaller avvisning i kjærlighetslivet fysisk smerte, hevder en ny undersøkelse av hjerneaktivitet.

Tidligere undersøkelser har vist at simulert følelsesmessig avvisning muligens har forbindelse til et nettverk av områder i hjernen som bearbeider smertens betydning, men ikke selve den sansemessige opplevelsen.

Nå viser MR-hjerneskanninger av personer som er blitt vraket i virkeligheten, "aktivering av hjerneområder som faktisk er knyttet til følelsen av smerte", sier Edward Smith, medforfatter til undersøkelsen og psykolog ved Columbia University i New York.

Undersøkelsen

Ved hjelp av foldere som ble delt ut på Manhattan og annonsering på bl.a. Facebook rekrutterte Edward Smith og hans kolleger 40 deltakere.

Samtlige frivillige hadde ifølge eget utsagn i løpet av det siste halvåret gått gjennom en "uønsket avslutning av et forhold".

Mens de befant seg i en MR-skanner, ble forsøkspersonerne bedt om å se på bilder av ekskjæresten og tenke på det å bli vraket.

Når de gjorde det, lyste de delene av hjernen opp som bearbeider fysisk smerte – nærmere bestemt den sekundære somatosensoriske cortex (hjernebark) og den bakenforliggende insular cortex – viser undersøkelsen.

Det gjør vondt når andre ikke vil ha en

Undersøkelsen er ikke et "ekte sosialt eksperiment. Vi kunne ikke styre hvem som hadde opplevelsen av å bli avvist, og hvem som ikke hadde det", kommenterer Edward Smith.

"Dette gjelder alle undersøkelser som benytter seg av en aktivitet som har skjedd utenfor laboratoriet," sier han.

"Der er alltid en mulighet for at [en ukjent faktor] hos de personene som er blitt vraket, er årsaken til det spesielle mønsteret vi ser."

Likevel er resultatene slående, sier Edward Smith, spesielt fordi forskerne analyserte 150 andre eksperimenter med hjerneskanninger av negative følelser – angst, bekymring, sinne, sorg – og fant ut at ingen av disse følelsesmessig smertefulle opplevelsene aktiverer hjernens fysisk-sensoriske områder på samme måte som en uønsket avslutning av et forhold.

"Kanskje er det noe spesielt ved å bli avvist."

Undersøkelsen av de smertefulle avvisningene ble offentliggjort denne uken i det amerikanske forskningsmediet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kanskje du er interessert i ...

Les også