3 grunner: Derfor er B-mennesker overlegne

Hvis snooze-knappen er din beste venn, og du helst bruker de tidlige nattetimer på alt mulig annet enn å ligge i sengen, er det gode nyheter. Du kan nemlig være en spesielt overlegen utgave av menneskerasen.

23. august 2017 av Nanna Vium / Illustrert Vitenskap

Det er de færreste av oss som er særlig glad i lyden fra vekkerklokken som kimer i øret på oss tidlig om morgenen.

Men noen mennesker er litt raskere enn andre til å finne snooze-knappen og gi seg selv lov til å bli liggende under den varme dynen - 10, 20, 30 minutter lenger. Kanskje som resultat av at sengetiden heller ikke ble overholdt kvelden før.

Er du en av dem, skal du verken føle deg lat eller anklage deg selv for å ha dårlig ryggrad.

Ifølge vitenskapen er det nemlig flere grunner til at du skal være glad for det rebelske søvnmønsteret.

1. Du er mer intelligent

Du kan godt begynne å slå deg på brystet for evnen til å holde sengen kroppsvarm om morgenen og bruke de sene nattetimer på å følge med på amerikanske serier.

En undersøkelse av over 1000 tenåringer utført av forskere ved University of Madrid viser nemlig at natteravner som har problemer med å komme seg ut av sengen om morgenen, blant annet har større sannsynlighet for å få bedre resultater i en induktiv resonnement-test sammenlignet med sine morgenfriske motsetninger.

En test som har vist seg å gi et godt bilde på generell intelligens intelligens og akademiske evner.

En annen undersøkelse av forskere ved blant annet University of Sydney med voksne forsøksdeltakere delte den samme konklusjonen.

”Våre resultat indikerer at natteravner, i motsetning til det folk kanskje tror, med større sannsynlighet har høyere intelligenskvotient,” var konklusjonen den gangen fra ledende forsker Richard D. Roberts i en utgave av det vitenskapelige tidsskriftet Personality and Individual Differences.

2. Du er mer kreativ

En undersøkelse med overskriften ’Derfor er natteravner mer intelligente’ av forskere fra blant annet University College London tar utgangspunkt i at kreativitet ofte kommer av et ikke-konvensjonelt syn til tingene, som gjør at man finner alternative løsninger.

En del av konklusjonen er at mennesker med et mer ukonvensjonelt sovemønster ofte også er mer kreative.

En annen undersøkelse som er gjort på ansatte i US Air Force, viser at ’kveldstyper’ er markant bedre i såkalt lateral tenking enn ’morgentyper’ – også selv om testen foregår tidlig om morgenen.

Lateral tenking er det man populært ville kalle ’å tenke utenfor boksen’ og ofte assosiert med kreativ problemløsning.

3. Du tjener mer penger – og har egen bil

”You snooze you lose”, lyder en populær talemåte. Men ifølge vitenskapen er det fullstendig feil.

En undersøkelse av over 1000 voksne menn og kvinner utført av forskere ved blant annet University of Southampton viser at natteravner som oftest har høyere inntekt enn de morgenfriske – og dessuten har de også større sannsynlighet for å eie sin egen bil.

>> IQ-TEST: Test IQ-en i Illustrert Vitenskaps store IQ-test

Kanskje du er interessert i ...

Les også