Virusjegeren Vicki Jensen

Vicki Jensen har viet livet sitt til å utvikle legemidler og vaksiner mot dødelige virus.

21. november 2013 av Pat Walters

Vicki Jensen leste Richard Prestons bestselger Faresonen om dødelige virus da hun nettopp hadde begynt på universitetet, og tenkte: Jeg vil også drive med det som de guttene gjør. Og det gjør hun i dag. Den 38 år gamle forskeren jobber som virolog på laboratoriet Biosafety Level 4 i det statlige amerikanske forskningssenteret Integrated Research Facility i Fort Detrick i Maryland. Forskerteamet hennes utvikler legemidler og vaksiner mot det mest dødelige viruset vi vet om.

Hvordan begynner en typisk dag?

Jeg står opp og passer på ikke å drikke for mye kaffe, for på jobben må jeg gjennom en sju minutters desinfiserende dusj før jeg får gått på toalettet. Og du har på deg en lufttett beskyttelsesdrakt.

Hvordan fungerer den?

Luften kommer inn gjennom en slange på siden. Man er alltid festet til noe. Og det er overtrykk i drakten, så hvis den punkterer, vil luften raskt sive ut av den akkurat som av en ballong. På den måten blir alle virus holdt ute. Man hører ikke så mye om ebola lenger. Antallet utbrudd er økende. Men hvis man ser på det samlede antallet dødsofre, kan ikke ebola engang sammenlignes med for eksempel influensa. Ikke desto mindre er viruset livsfarlig. Og det finnes fremdeles ingen dokumentert behandling. Så det har fått en del oppmerksomhet med hensyn til bioforsvar.

Spres ikke ebola bare via utveksling av kroppsvæsker?

Jo, så langt gjør den det. Vi har sett på om det ville kunne la seg gjøre å overføre den med sprayboks. Ebola som oppfører seg mer som influensa. Da blir det ikke verre.

Skremmer det deg å jobbe med noe som er så farlig?

Ikke noe særlig. Men likevel, jeg kan godt bli redd for virus en gang imellom. Men bare i ukontrollerte omgivelser. Da sønnen min ble født, var han veldig syk. Jeg kjøpte et kosedyr med form som et ebolavirus og la det i vogga. Moren min spurte hva det var jeg drev med. "Det er for å jage bort de mindre farlige basillene", svarte jeg.

Har sønnen din fremdeles ebolakosedyret?

Ja. Han er fem år nå. Han sover med det hver natt.

Kanskje du er interessert i ...

Les også