Spørsmål 2 – Hvor er ebola på vei?

Hvor er ebola på vei?Viruset har også vært på reise med levende menneskekropper. Vi vet at det kom fra Liberia til Dallas i USA med nå avdøde Thomas Eric Duncan, fra Liberia til Nigeria med nå avdøde Patrick Sawyer og fra Sierra Leone til Spania med to spanske prester og misjonærer, som også begge er døde etter at de var blitt evakuert for å få behandling.

28. oktober 2014

Hvor er ebola på vei?

Viruset har også vært på reise med levende menneskekropper. Vi vet at det kom fra Liberia til Dallas i USA med nå avdøde Thomas Eric Duncan, fra Liberia til Nigeria med nå avdøde Patrick Sawyer og fra Sierra Leone til Spania med to spanske prester og misjonærer, som også begge er døde etter at de var blitt evakuert for å få behandling.

Det er også blitt ført til blant annet Oslo, London, Paris, Hamburg, Frankfurt og New York med smittede mennesker, for flestepartens vedkommende helsearbeidere og nødhjelpsarbeidere, som ble transportert hjem for å bli behandlet.

Kan ebolavirus bli luftbåret?

Men like bekymringsfullt som virusets geografiske spredning er dets reise gjennom det evolusjonære landskapet. Muterer det på måter som kan gjøre det farligere for mennesker? Er det risiko for at det vil kunne overføres gjennom luften som influensa, SARS-virus eller forkjølelse?

At ebola skulle gå hen og bli luftbåret, er det ultimate skrekkscenarioet, men sannsynligheten er nesten forsvinnende liten av grunner som Laurie Garrett, seniormedlem av USAs utenriksråd med spesiale i global helse, har argumentert overbevisende for i en artikkel i Washington Post nylig. Det som på nåværende tidspunkt er et væskebåret virus som fester seg til overflateceller i kretsløpssystemet, vil ikke lett kunne omdanne seg til et virus som angriper de bitte små luftsekkene i lungene.

”Det er et genetisk sprang som hører hjemme i science fiction”, skrev Laurie Garrett.

Viruset blir trolig ikke luftbåret, men det er ikke utenkelig at det vil kunne forbedre sine evolusjonære muligheter på andre måter og bli mindre synlig og mer flyktig.

Vi må utrydde ebola 2014 før viruset lærer for mye om oss.

Kanskje du er interessert i ...

Les også