Ebola virus

På sporet av en seriemorder: Kan ebola mutere og bli mer dødelig?

Dette årets utbrudd av ebolavirussykdommen i Vest-Afrika har hatt et større omfang enn alle tidligere epidemier. Kan ebola mutere og bli mer dødelig? Få svaret på hvorfor vi må utrydde ebola 2014 før viruset lærer for mye om oss.

28. oktober 2014 av David Quammen – National Geographic Daily News

For 40 år siden var Ebola bare navnet på en elv. Det var et mindre vannløp som ikke var spesielt truende, og som rant gjennom det nordlige Zaire, ikke langt fra det landsbysykehuset hvor det første kjente utbruddet av en ny virussykdom hadde funnet sted. Den nye viruset ble oppkalt etter elven, og nå er ”ebola” blitt synonymt med død, elendighet og frykt for smitte.

Dette årets utbrudd av ebolavirussykdommen i Vest-Afrika har hatt et større omfang enn alle tidligere epidemier, og en stor del av oppmerksomheten har rettet seg mot hvordan sykdommen har kunnet løpe løpsk i et slikt omfang.

Bak spørsmålet gjemmer det seg tre andre spørsmål, som er mindre innlysende, mer kompliserte og helt avgjørende hvis man vil se ebola i et større perspektiv: 1. Hvor kommer viruset fra? 2. Hvor er det på vei? 3. Hva blir det neste som skjer?

Vi gjør klokt i å tenke gjennom disse spørsmålene, samtidig som vi reagerer på de daglige overskriftene, oppfordrer våre ledere til mer helhjertet handling og støtter de organisasjonene (f.eks. Leger uten grenser) som bekjemper epidemien i Vest-Afrika.

Om David Quammen

David Quammen skriver på frilansbasis for National Geographic og er forfatter av bl.a. Spillover og The Song of Dodo. Hans nye bok, Ebola: The Natural and Human History of a Deadly Virus, utgis på forlaget W. W. Norton i neste uke.

Kanskje du er interessert i ...

Les også