Miltbrann vekt til live etter 75 år i dvale

Et utbrudd av miltbrann herjer i Sibir. Den fryktede bakterien har ligget i dvale i den frosne jorda, men klimaendringer har vakt den til live igjen.

15. august 2016 av Babak Arvanaghi

Minst 90 personer er innlagt på sykehus, og en 12 år gammel gutt er død på grunn av et utbrudd av den fryktede sykdommen miltbrann, nordvest i Sibir. Årsaken til det voldsomme utbruddet er det stadig varmere klimaet.

Miltbrann skyldes antraks-bakterien. Det er en svært hardfør bakterie som kan gå i dvale og overleve i århundrer før den blir aktiv igjen.

Sannsynligvis stammer smitten fra skrotten av et infisert reinsdyr som har vært frosset ned i permafrosten. Men på grunn av spesielt høye sommertemperaturer er skrotten tint opp, og bakteriene er vakt til live.

I dvale siden 1941

Ifølge russiske myndigheter har bakteriene i utbruddet ligget i dvale siden det siste store utbruddet, i 1941.

Da reinsdyret tinte opp, "våknet" bakteriene og spredte seg til lokale reinsdyrflokker, hvor over 2300 dyr allerede har mistet livet. Derfra har smitten nådd mennesker som har spist viltkjøtt.

Utbruddet har særlig rammet nomadefolk som hører hjemme på Jamalhalvøya i det nordvestlige Russland.

Militæret er satt inn

Det finnes flere typer miltbrann – utbruddet i Sibir rammer fordøyelseskanalen. Symptomene er blant annet blodig diaré, blodig oppkast, kvalme og magesmerter. Sykdommen kan behandles med antibiotika, og omkring 60 prosent av de som blir behandlet, overlever.

I Sibir er militærenhet spesialisert på biologisk krigføring satt inn for å hindre at smitten sprer seg.

Kanskje du er interessert i ...

Les også