Kolera er tilbake

En gammel sykdom fortsetter å stå imot de moderne tiltakene som skal utrydde den.

2. mars 2012

Noen måneder etter jordskjelvet på Haiti i 2010 dukket det opp kolera på øya for første gang på over hundre år, og folk måtte behandles i improviserte sykehus i Port-au-Prince. På tross av intensiv innsats for å demme opp for koleraen, har epidemien nå tatt livet av 6000 mennesker på Haiti.

Gjentatte kolerautbrudd herjer også i Afrika sør for Sahara og i Sørøst-Asia. Kolera gir kraftig diaré og kan ta livet av et menneske på få timer.

Bakterien bak sykdommen, Vibrio cholerae, stammer fra elvedeltaet rundt Ganges i India, og på 1800-tallet begynte den å bevege seg rundt i verden, spredt av turister. Ifølge Verdens helseorgansasjon (WHO) startet den nåværende globale pandemien i 1961. Eksperter på infeksjonssykdommer har mistanke om at de fredsbevarende styrkene tok med seg koleraen til Haiti i fjor. DNA-undersøkelser har sporet den tilbake til Sørøst-Asia.

Kolera smitter via infisert mat eller drikke, men ny forskning viser at mange miljømessige faktorer – som vanntemperatur, gjennomstrømning og pH-verdi – har betydning for utbruddene, som i dag har blitt mer langvarige. Og det gjør dem vanskelige å forutsi.

Kanskje du er interessert i ...

Les også