Hvorfor skal man skylle brannsår?

Hvis man brenner seg, er det viktig å holde brannsåret under rennende kaldt vann. Det letter smerten og setter de skadde cellene på et slags sparebluss.

6. juli 2012

De fleste vet at hvis man har brent seg, er det om å gjøre å få det forbrente området under kaldtvannskranen med en gang. Men hvorfor?

Det er fordi at det starter en smertefull inflammatorisk prosess i hudcellene umiddelbart etter at skaden har skjedd. Denne prosessen hemmes av det kalde vannet.

Så nedkjølingen har så å si to formål: å lette smerten og å sørge for at så mange av de skadde cellene som mulig settes på et slags sparebluss slik at evnen til spontant å leges senere i forløpet beholdes.

Nedkjølingen skal fortsettes helt til smerten har gitt seg, og vannet skal ha den temperaturen som føles mest smertelindrende. Og et siste godt råd: Kjøl aldri ned med is eller isvann.

Spør oss:

Har du et spørsmål til NGs eksperter? Send en e-post til: [email protected]. Bare spørsmål som trykkes i bladet, blir besvart og premieres med et flott verdenskart.

Kanskje du er interessert i ...

Les også