Hvordan påvirker livsstilen ditt tarmsystem?

Et forskningsprosjekt basert på frivillig deltakelse fra publikum skal kartlegge økosystemene i fordøyelsessystemet vårt.

8. januar 2013 av Amanda Fiegl, National Geographic News

Når vi står ved inngangen av et nytt år, begynner mange av oss å tenke på å forbedre kostholdet og livsstilen – i hvert fall for en stund. Kanskje bestemmer du deg for å drikke mer vann, spise mindre fet mat og være mer fysisk aktiv.

Men hva er egentlig bra for tarmene? Et nytt amerikansk forskningsprosjekt basert på frivillig deltakelse fra publikum skal vise hvordan kosthold og livsstil påvirker mikroorganismene i kroppen.

"Hvilken mat bør man spise for å få en optimal sunn tarmflora? Vi vet ikke dette ennå, men ved å finne det ut kan vi kanskje få et viktig verktøy til å hjelpe folk med å få bukt med mange kroniske sykdommer", sier Jeff Leach, medstifter av prosjektet, som har tittelen American Gut Project.

Ideen med det gruppefinansierte prosjektet er enkel: Betal litt under 600 kroner, få tilsendt et prøvetakingssett og send et prøveglass i retur med litt avføring tatt fra brukt toalettpapir. Deltakerne vil også bli bedt om å føre dagbok over hva de spiser i løpet av tre dager og besvare et detaljert spørreskjema om hvordan de lever og hvor de bor.

"Er du vegetarianer? Er du født ved keisersnitt? Bor du på landet eller i et byområde? Har du hund? Alle disse tingene kan påvirke tarmfloraen", sier Jeff Leach.

Til gjengjeld mottar deltakerne en analyse som avslører hvilke organismer som lever i tarmene deres, og som viser hvordan deres egne mikroorganismers økosystem ser ut sammenlignet med andres, deriblant en gruppe jegere og samlere som Jeff Leach har studert i Tanzania. Denne forskningen er ennå ikke offentliggjort, men han sier at den avslører "store forskjeller" på tarmene hos mennesker som har et vestlig kosthold med sterkt bearbeidet mat, og de som har et mer tradisjonelt kosthold.

"Det har vært forsket mye på den menneskelige tarmfloraen i den senere tiden, men folk flest får aldri dannet seg noe bilde av hva som finnes i deres egne tarmer, med mindre man gjør noe i stil med dette prosjektet", sier Jeff Leach.

Mikroorganismer har mange viktige funksjoner i tarmene, som f.eks. å holde slimhinnen i fordøyelseskanalen ved like, beskytte mot sykdomsfremkallende stoffer og hjelpe kroppen med å ta opp næring og fordøye fiber.

Hvis man har for mye eller for lite av en bestemt bakterie, kan det gi betennelse, som er en viktig faktor i forbindelse med mange kroniske sykdommer. Nyere undersøkelser har dokumentert en sammenheng mellom diabetes og overvekt og ubalanse i tarmbakteriene.

"Vi ønsker at folk skal forstå at det er en svært viktig del av deres egen helse som de selv har kontroll på", sier Jeff Leach. "Man er født med de gener man har, men man kan skifte ut tarmfloraen ved hjelp av endringer i kosthold og livsstil."

Omkring 1000 mennesker har hittil meldt seg til prosjektet, og Jeff Leach håper at ytterligere 3000 eller flere vil ta kontakt for å motta et sett, før fristen går ut 1. februar.

Klikk på American Gut Project hvis du ønsker mer informasjon.

Kanskje du er interessert i ...

Les også