Grafikk: Se hvordan ebola sprer seg

Siden mars har utbruddet av ebolaviruset rast i Vest-Afrika. Her får du en grafikk som viser hvordan ebolaviruset har spredt seg siden det første tilfellet ble påvist.OBS: Tallene i denne artikkelen er senest oppdatert 15. oktober.

24. oktober 2014 av Kelsey Nowakowski – Xaquín G.V. – Jason Treat – Maggie Smith – Anna Scalamogna og Lauren James. NG-redaksjon: Edward Benfield – Daily News

Ebola: Utbruddet spores

Siden mars har utbruddet av ebolaviruset smittet 8995 mennesker og vært skyld i 4492 dødsfall i Vest-Afrika. De siste ukene har USA og Spania meldt om de første innførte tilfellene, noe som har økt internasjonale spekulasjoner om hvordan viruset kan stanses. I mangel av noen godkjent behandling kjemper Verdens helseorganisasjon (WHO) for å stanse en epidemi som har ført til flere tilfeller og dødsfall enn alle de foregående ebolautbruddene til sammen.

Hvor har sykdommen spredt seg?

Det første tilfellene dukket opp i Guinea i begynnelsen av desember 2013, men forskere identifiserte ikke ebola som årsaken før i mars. Viruset, som har mange symptomer til felles med kolera og malaria, unndro seg helsemyndighetenes oppmerksomhet inntil en lege la merke til at mange pasienter led av hikke – et typisk tegn på ebola. I de fire månedene som gikk før den ble påvist, hadde sykdommen god tid til å spre seg i Guinea. Se grafikken i bildegalleriet øverst. Der kan man se sykdommens utvikling uke for uke, og at den for alvor tok til fra midten av august.

Det mest dødelige slaget …

Zaire-stammen av ebolaviruset, som er skyld i det nåværende utbruddet, er sykdommens mest dødbringende stamme. Med en dødshyppighet på omkring 50 prosent – den spenner fra 39 prosent i Sierra Leone til 64 prosent i Guinea – har den allerede tatt livet av 4492 mennesker. Over halvparten av dødsfallene har inntruffet i Liberia, med en nylig økning i antall tilfeller i landets hovedstad.

… av en dødelig sykdom

Siden de første utbruddene i Afrika i 1976 har tre av de fem artene av ebolavirus stått for alle de sykdomstilfellene som vises nedenfor: Sudan, Bundibugyo og Zaire-artene. En fjerde art (Taï Forest) var årsak til et enkelt, ikke-dødelig tilfelle i Elfenbenskysten i 1994. En femte (Reston) er inntil videre ikke blitt overført til mennesker.

Kanskje du er interessert i ...

Les også