Fryktet sykdom er så godt som utryddet

Ifølge WHO er vi for nå for andre gang på vei mot å utrydde en fryktet sykdom. Forrige gang var det kopper – nå er det polio som går mot sin endelikt.

21. april 2016 av Babak Arvanaghi

Med litt hell kan 2016 bli det siste året der en person blir smittet med polio.

Sykdommen, som også er kjent som barnelammelse, har ifølge WHO bare hatt 10 nye ofre så langt i år. I 2015 ble 74 personer smittet.

For å klare å ta det siste skrittet er en toukers innsats nå satt i gang, hvor verdens polio-vaksine-behandling skal oppgraderes.

Polio-vaksine kan smitte

Den nåværende trivalente vaksinen – som beskytter mot alle de tre typene av polio-virus – skal byttes ut med en bivalent utgave. Det skyldes at den ene av poliotypene ikke har smittet mennesker siden 1999.

I tillegg har den trivalente vaksinen en bivirkning: Den kan i noen tilfeller føre til smitte.

Vaksinen består av et svekket virus, og i visse tilfeller kan det overleve turen gjennom menneskekroppen og skilles ut med avføringen. I områder med dårlig hygiene kan det svekkede viruset bli overført til en ny vert, som kan bli bærer av sykdommen.

Polio finnes bare i to land

Ofre for polio kan bli lammet i ulike deler av kroppen. I visse tilfeller angriper viruset lungene, og det kan være livstruende.

I begynnelsen av forrige århundre var polio skyld i tusenvis av dødsfall, og det var først på 1980-tallet vaksineinnsatsen for alvor begynte å få bukt med sykdommen.

I dag er det bare i Afghanistan og Pakistan det fortsatt er risiko for å bli smittet med polio.

Hvis sykdommen virkelig blir utryddet, blir det bare andre gang vi mennesker har klart å gjøre slutt på et virus som rammer oss. Det eneste andre tilfellet er kopper, som ble erklært utryddet i 1980.

Kanskje du er interessert i ...

Les også