Dvergvekst hemmer kreft

Manglende hormon hos kortvokste beskytter mot kreft.

16. oktober 2013

Nicolas Añazco er 17 år og 1,14 meter høy. Han er fra Ecuador og lider av en sjelden dvergvekst kalt Larons syndrom. Nicolas vil aldri bli så høy som kameratene sine. Til gjengjeld vil han etter all sannsynlighet heller ikke utvikle de alvorlige sykdommene som typisk rammer mennesker når de blir eldre.

"Vi ler fordi vi vet at vi er immune overfor kreft og diabetes", forteller Luis Sanchez, som er 43 år gammel. Akkurat som Nicolas har han Larons syndrom og er fra El Oro-provinsen i Ecuador.

Det er kanskje en liten overdrivelse av de siste vitenskapelige resultatene. Men under forsøk ved University of Southern Californa fant cellebiologen Valter Longo at blod fra de ecuadorianske pasientene ser ut til å beskytte menneskeceller mot kreft framkalt i laboratoriet.

Ett hormon kan være skyld i kreft

Hvilken magisk ingrediens inneholdt blodet deres?

"Ingen", sier Valter Longo. Faktisk var det fraværet av noe som var den avgjørende faktoren: et hormon kalt IGF-1.

Blodet beskyttet mot kreft fordi det inneholdt uvanlig lite IGF-1, som spiller en viktig rolle for barns vekst, men som også fremmer kreftsykdommer og har regulerende innflytelse på stoffskiftet.

Det er neppe så enkelt at man ved å styre mengden av ett hormon i blodet kan hindre kreft eller andre sykdommer, men IGF-1 fortsetter å dukke opp innenfor den forskningen som tar for seg menneskets levetid.

Og mens vi venter på svarene, kan Nicolas Añazco og andre med Larons syndrom glede seg over at de trolig slipper kreft og diabetes og med stor sannsynlighet vil leve lenger enn de fleste.

Kanskje du er interessert i ...

Les også