Akupunktur reduserer stress

De fleste av oss har opplevd stress og prøvd ulike metoder for å stresse ned. Men hva virker egentlig? Akupunktur, etter alt å dømme. Forskere har nemlig funnet det første molekylære beviset på at akupunktur reduserer stress.

7. juni 2012

Rotter liker mørket, og denne forkjærligheten for dunkle steder ga akupunktør Ladan Eshkevari en idé: Hun trente opp noen rotter til å legge seg inn i en sokk, der de følte seg trygge.

Rottenes bakbein stakk ut av sokken, slik at Ladan Eshkevari kunne sette nåler på rottene i et akupunkturpunkt under kneet – kalt zusanli – kinesisk for ”tre mil til”, siden en nål der vil gjenoppfriske slitne bein. Punktet behandler også stress, som i rottenes tilfelle var en time i et bur belagt med knust is.

De rottene som fikk stukket nåler i seg, produserte lavere nivå av nevropeptid Y – et molekyl det blir mer av hos stressede rotter. Det er det første molekylære beviset på at akupunktur reduserer stress.

Akupunktur bygger på teorien om at kroppens energibaner, meridianene, kan manipuleres i akupunkturpunktene. Det er utarbeidet nøyaktig oversikt over disse både for mennesker og dyr.

Kanskje du er interessert i ...

Les også