Vannmelonsaft: Fremtidens grønne drivstoff

Snart vil du kanskje tanke opp bilen med stor og saftig sommerfrukt

23. mars 2010 av John Roach, National Geographic News

Saft fra uselgelige vannmeloner kan bli en ny etanolkilde.

En amerikansk undersøkelse, som er gjengitt i tidsskriftet Biotechnology for Biofuels, viser at rundt 20 prosent av alle vannmeloner som blir dyrket, har gal form eller flekker som fører til at de ikke blir høstet.

Wayne Fish, medforfatter av undersøkelsen og kjemiker ved Agricultural Research Service i Oklahoma, sier at 20 prosent er en betydelig mengde, for 10 mål med vannmelonplanter gir omtrent 150 tonn meloner.

Fish og kollegene var i gang med et eksperiment der de utvant antioksidanter fra vannmelonsaft, da de oppdaget at restproduktet etter de sukkerholdige væskene kunne utgjøre en etanolkilde.

Hjemmebrygg

Fish og forskergruppen brygget fruktdrivstoffet i laboratoriet i flere omganger før de fikk foredlet prosessen og klarte å produsere 87 liter etanol av frukten fra en fire mål stor vannmelonåker.

Kjemikeren hevder at en gjennomsnitts vannmelondyrker med fra 1200 til 4000 mål dyrkbar mark like gjerne kan beholde etanolen som produseres og bruke den i egen virksomhet. Enda større vannmelonåkre kan kanskje produsere nok drivstoff til at salg blir lønnsomt.

Til gjengjeld er det ingen økonomisk mening i å frakte uselgelige vannmeloner til et etanolbehandlingsanlegg. Transportable etanolfabrikker som kjører fra en vannmelondyrker til den neste, er mer å tenke på, sier Fish.

Fish sammenligner prosessen med å brygge øl hjemme, bare i større skala og inkludert et par smarte laboratorietriks.

Vannmelonøl?

Selv om de konsentrerte seg om energipotensialet, måtte kjemikerne rett og slett bare smake på vannmelondrivstoffet.

"Det tar ikke livet av deg, men ikke regn med å se vannmelonøl på pubene i nærmeste fremtid," sier Fish.

Kanskje du er interessert i ...

Les også