Sydens solmodne skatter

Tomaten er det nærmeste man kommer en grunningrediens i middelhavskjøkkenet, men det er faktisk ikke så mange år siden den fant veien til Europa for første gang.

12. juni 2014

Stammer fra Sør-Amerikas sletter

Tomaten stammer opprinnelig fra slettene vest i Sør-Amerika. Den tilhører søtvierfamilien og er dermed i slekt med både poteten, paprikaen og auberginen. Den fargerike frukten ble tatt med til Spania med de spanske erobrerne rundt 1540, og derifra spredte den seg til Italia og til resten av Europa.

Tomaten kom til Europa som prydplante

Så vidt man vet, var de første tomatene som kom til Europa, gule. Kanskje derfor kalte italienerne frukten pomodoro, ”gyllent eple”. Men tomaten ble i første omgang ikke tatt med til Europa som matvare.

Den kom hit som en prydplante, for de sterke fargene fikk folk til å tro at den var giftig og kanskje til og med forårsaket kreft. Det var først godt ut på 1700-tallet at tomaten for alvor ble en grunningrediens i middelhavskjøkkenet.

Den kom til Danmark-Norge rundt 1770. På dette tidspunktet begynte man også å innse at tomaten hadde mange helsefordeler. Tomaten er rik på C-vitaminer og antioksidanter, og i dag tillegges frukten flere sykdomsforebyggende egenskaper.

Tomater dyrkes i hele verden

Tomater dyrkes over det meste av verden, også i Norge, men vi er en lilleputt på markedet. I 2012 produserte vi nesten 12 000 tonn tomater – i drivhus. Lenger sør, blant annet i Spania, som sammen med Italia er av de største tomatprodusentene i Europa, dyrkes tomater også i det fri fra juni til september, og tilbudet er langt større og mer eksotisk enn her hjemme. Intensivt landbruk har i løpet av det siste århundret truet planten.

Trusselen fra pesticider

I disse dager debatteres det heftig hvorvidt genmodifikasjon og bruk av pesticider har påvirket det biologiske mangfoldet og næringsverdien i tomaten. Uansett har stordriftsjordbruk ført til at det dyrkes færre lokale sorter.

Små bruk og genbanker i Spania har selv tatt initiativ til å bevare de tomatsortene som dyrkes sjelden. Takket være disse kan også de kommende generasjoner av spanjoler – og vi andre – få gleden av en variert symfoni av tomater.

Tomatprodusenter

Så mye produserer de ti største tomatprodusentene i verden. I millioner tonn: Kina: 50,1 India: 17,5 USA: 13,2 Tyrkia: 11,3 Egypt: 8,6 Iran: 6 Italia: 5,1 Spania: 4 Brasil: 3,8 Mexico: 3,4

Kanskje du er interessert i ...

Les også