Surdeig er urdeig

Surdeigen har en urgammel og interessant historie.

10. november 2009

Den gangen man ikke bare kunne gå på supermarkedet og kjøpe fabrikkprodusert brød og gjær i pakker, var de fleste hevede brød laget med surdeig – et hevemiddel som virker gjennom et samspill mellom mel, bakterier og villgjær. Denne klassiske framgangsmåten, som muligens har oppstått ved en ren tilfeldighet, har en urgammel og interessant historie.

I oldtidens Egypt ble det delt ut surdeigshevet brød til de arbeiderne som bygde pyramidene i Giza. I våre dager kan hjemmebakere kjøpe surdeig med lokalt særpreg og en smak av San Francisco, Russland eller Australia via internett. Men surdeig tar tid. Et brød bakt med surdeig skal heve i minst 12 timer. Det er for lenge for mange bakerier som nå til dags blander enzymer og kjemikalier i deigen for å sette fart på sakene.

Kanskje du er interessert i ...

Les også