Sukkersjokk som feter og dreper

Sukker i store doser er ikke bare tomme kalorier - det er gift, sier forsker.

22. november 2013 av Rich Cohen

Vi har alle hørt om den fedmeepidemien som særlig har rammet USA, men som også brer seg i stor fart til vår del av verden. Forekomsten av svært overvektige her hjemme har også steget markant i løpet av de siste tiårene, på tross av at fettinntaket i en årrekke har vært synkende.

Ifølge helsemyndighetene regner man nå med at ca 50 % av den voksne norske befolkningen nå for overvektige med et Body Mass Index (BMI) på 25–30, mens s20 % av alle nordmenn er fete – med en BMI på 30 eller mer.

Sukker blir til fett

Den vesentligste årsaken til det er sukker, og særlig fruktose, mener nyrespesialisten Richard Johnson ved University of Colorado i Denver, USA, og flere andre eksperter. Sukrose eller strøsukker er sammensatt av like store deler glukose og fruktose, der sistnevnte er den typen sukker som finnes naturlig i frukt. Det er også det som gir strøsukker den lekre sødmen. Richard Johnson forklarer at mens glukose forbrennes av celler overalt i kroppen, brytes fruktose ned primært i leveren. Hvis man inntar for mye av det, for eksempel i form av raskt omsettelige karbohydrater i brus og godterier, bryter leveren ned fruktosen og produserer fettstoffer som kalles triglycerider.

Fettstoffer kan føre til diabetes

Noen av disse fettstoffene blir i leveren, som etter langvarig påvirkning kan hope opp fett og få nedsatt funksjon. Men en god del av triglyceridene presses også ut i blodet. Med tiden stiger blodtrykket, og vevet blir stadig mer resistent overfor insulin. I et forsøk på å rette opp tingene produserer bukspyttkjertelen mer insulin. Til slutt oppstår en tilstand som kalles metabolisk syndrom, som er karakterisert ved fedme, særlig rundt midjen, for høyt blodtrykk og andre stoffskifteforandringer, som - hvis de ikke holdes i sjakk – kan føre til type 2-diabetes (også kalt gammelmannssukkersyke) med økt risiko for hjerteattakk.

Sukker er gift Nylig har USAs hjerteforening, American Heart Association, sluttet seg til hylekoret av stemmer som advarer mot for mye tilsatt sukker i kosten. Men med den begrunnelsen at sukker er kalorier uten noen ernæringsmessig verdi. Richard Johnson og kollegene hans innvender at det er en delvis skivebom. For mye sukker er ikke bare tomme kalorier - det er gift. "Det har ikke noe med kalorier å gjøre”, sier endokrinologen Robert Lustig ved University of California. ”Sukker er et giftstoff i seg selv når det inntas i store doser."

Hvorfor hungrer vi sånn etter sukker hvis det ikke er bra for oss? Last ned hele artikkelen gratis, og få svaret her:

Når du klikker på Last ned-knappen, blir du bedt om å logge deg inn. Hvis ikke du allerede er registrert som medlem av natgeo.no, blir du bedt om å opprette en profil. Det tar mindre enn et minutt og er helt gratis.

Sukkerrus

En gjennomsnittsnordmann inntar rundt 30-35 kilo tilsatt sukker i året - avhengig av hvordan man regner det. Det er nesten like mye som en gjennomsnitts­amerikaner, som inntar 35 kg tilsatt sukker i året - over 95 gram om dagen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også