Quinoa er populær mat

Quinoa er en populær plante. Den hører naturlig hjemme ved Titicacasjøen i Andesfjellene og har vært et viktig næringsmiddel for befolkningen der i tusenvis av år.

11. mars 2014

I de siste ti årene har andre også fått smaken på de næringsrike frøene. Produksjonen i Andesfjellene har økt fra 20 000 tonn årlig i 1990 til 80 000 tonn i 2011.

Stor etterspørsel Bøndene kjemper for å etterkomme etterspørselen, og i noen byområder har befolkningen ikke råd til å kjøpe quinoa på grunn av prisene som har økt så mye. Nå har land på andre kontinenter begynt å få smaken på quinoafrøene og har begynt å dyrke planten.

Quinoa skal bekjempe hungersnød

57 land i verden produserer quinoa, blant annet Frankrike, Thailand, Australia og USA – samt Afrika, der FN håper at frøets høye proteininnhold kan være med på å bekjempe sultkatastrofer.

Ideelle varianter til forskjellig klima Mangfold er det langsiktige målet, sier Kevin Murphy, som er planteforedler ved Washington State University. "Det finnes hundrevis av quinoavarianter, og vårt mål er å utvikle ideelle varianter til forskjellige klimaforhold."

Billigere quinoa på vei I dag kommer det meste av verdens quinoa fra Bolivia, Peru og Ecuador, men med det fortsatte foredlingsarbeidet vil man snart kunne finne lokalt produsert – og billigere – quinoa i butikkene, sier Kevin Murphy.

Kanskje du er interessert i ...

Les også