Matavfall: 1,3 milliarder tonn mat kastes hvert år

Det betyr at en tredel av den maten som årlig produseres på verdensplan – nok til å brødfø 3 milliarder mennesker – blir kastet i søpla.

18. august 2014 av Elizabeth Royte

Matavfall gir klimaproblemer

Matavfall er ikke bare dyrt for hver enkelt familie (en norsk gjennomsnittsfamilie kaster mat for over 10 000 kr i året). Det bidrar også i stort omfang til de voksende klimaproblemene:

Hvis det globale matavfallet var et land, ville det vært nummer tre på listen over verstinger som slipper ut drivhusgasser i verden, etter Kina og USA.

Matavfall kan reduseres

I utviklingslandene finner vi mest svinn under produksjonen, håndteringen og bearbeidingen av maten. Enkle løsninger til kjøling, emballering og bedre transport vil ha en enorm betydning. For eksempel har det hjulpet tomatbønder i Afghanistan til å redusere avfallet fra 50 til 5 prosent.

I industrilandene finner vi mest matavfall i næringskjedens detalj- og forbrukerledd, og der kan økonomi skape problemer for enkle løsninger. For supermarkeder kan det for eksempel ofte være lettere å kaste epler som blir til overs, i søppelcontaineren enn å sette ned prisen på dem, for det kan undergrave salget av epler til full pris.

Matavfall er en hån mot de som sulter

Men å ha for mye mat er ikke bare et luksusproblem. Verden kan ikke lenger holde på slik. Det er på alle måter for dyrt, og det er en hån mot de millioner av mennesker som ikke har nok mat.

Les artikkelen: Å kaste mat er dyrt

Les hele artikkelen om hvordan innstillingen til matavfall er i ferd med å endre seg, og om hvor langt vi faktisk kan nå med enkle midler, i hele artikkelen fra National Geographic 8/2014 her:

NB! Du må ha en profil på National Geographic for å laste ned artikkelen. Det er gratis å opprette og tar bare et øyeblikk. Når du klikker på Last ned-knappen, får du muligheten til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i ...

Les også