Kleberis holder eldgamle kinesiske byggverk sammen

Hemmelig oppskrift på "legendarisk styrke" avslørt

17. juni 2010 av Kate Ravilious, National Geographic News

Kleberis er perfekt når den må spises med pinner, men den holder også opp århundrergamle broer, templer, gravsteder og bymurer i Kina. Det viser en ny undersøkelse som avslører hemmelighetene bak blandingens "legendariske styrke".

En analyse av mørtel fra den 600 år gamle bymuren i Nanjing har bekreftet at den består av en blanding av knust kalkstein og en suppe av kleberis. Ifølge undersøkelsen, som ble ledet av Bingjian Zhang ved Zhejiang Universitet i Kina, var det avgjørende sporet funnet av amylopektin, et karbohydrat som finnes i ris.

Sedat Akkurt, ekspert på forhistorisk mørtel, sier i en e-post: "Gjennom tidene har folk tilsatt mange forskjellige ting i mørtelen, både urin, blod og egg, så tilsetning av ris i Kina, der risen har en slik posisjon, overrasker meg ikke."

Kleberis, eller glutenholdig ris, som brukes i både søte og krydrede kinesiske oppskrifter, er en asiatisk rissort med korte korn som blir klebrig i kokt tilstand.

Klebrig … og i stand til å stå imot en bulldoser?

Funnet av kleberis overrasket heller ikke Bingjian Zhangs gruppe. Takket være urgamle nedtegnelser har man lenge visst at mørtel med kleberis ble brukt i Kina så tidlig som for 1500 år siden og sannsynligvis enda tidligere.

I mange tilfeller holder de oppklebede gjenstandene ennå og har overlevd større jordskjelv og til og med menneskeskapte trusler. Deler av et gravmæle som ble reist under Mindynastiet (1368–1644) er for eksempel "så sterkt at en bulldoser ikke kan rokke det", skriver forfatterne.

Nøyaktig hva som gir mørtelen en slik holdbarhet, har imidlertid vært et mysterium.

Hemmelig oppskrift på mørtel med kleberis

Ved hjelp av kjemisk analyse, skanning, elektronmikroskopi og andre metoder har forskerne oppdaget at blandingen av amylopektinet i risen og kalsiumkarbonatet i kalksteinen gir mindre kalsiumkarbonatkrystaller enn i vanlig mørtel.

Resultatet er en mer kompakt blanding som er spesielt motstandsdyktig overfor vann og bevarer formen bedre over tid, sies det i undersøkelsen som ble offentliggjort sist tirsdag i tidsskriftet Accounts of Chemical Research.

"Sammenlignet med andre mørtelblandinger i verden har den en gjennomsnittlig styrke, men evnen til å motvirke krymping er interessant," sier Sedat Akkurt ved den teknologiske instituttet i Izmir. Resultatene tyder dessuten på at mørtel med kleberis blir sterkere med årene fordi de kjemiske reaksjonene i mørtelen fortsetter.

Forskerne bak undersøkelsen sier at kleberis også har vært brukt nylig og med hell i forbindelse med restaurering av den 800 år gamle Shouchang-broen øst i Kina. Den nye undersøkelsen virker lovende, sier de, og satser på enda bedre resultater ved fremtidige restaureringer. Ved hjelp av gruppens metode vil konservatorene kunne definere innholdet i en mørtel som ble brukt i en bygning, og deretter lage en ny miks etter den gamle oppskriften.

Kanskje du er interessert i ...

Les også