Kjernefrie tomater gir biene ferie

Japanske forskere har utviklet en kjernefri tomat som ikke krever bestøvning. Tomaten er dessverre ikke spiselig, men akkurat det er kanskje noe forskerne kan endre på.

12. august 2014

Tomater må bestøves for å produsere frukt. Som regel hjelper honningbier til med det, men de er ikke effektive flygere hele året, og da må tomatdyrkerne selv stå for bestøvningen.

Den jobben kan de kanskje snart slippe, for forskere ved Tsukuba-universitetet i Japan har utviklet en tomat som ikke krever noen form for bestøvning. Frukten på denne planten vokser så snart planten blomstrer (se bildet), og de produserer ingen kjerner.

Kjernefri tomat

Tomatfrukten er ikke spiselig, for stamsæden er fra en prydplante. "Men hvis vi kan krysse en spiselig tomat med den nye tomaten, kan vi produsere spisetomater uten å bruke bestøvning", forteller professor Hiroshi Ezura ved Tsukuba-universitetet. Kjernefrie druer og mandariner har lenge vært å finne i butikken, og snart kan den kjernefrie tomaten kanskje gi dem selskap.

Og det stopper ikke der, for teknologien vil kunne brukes på andre planter, for eksempel aubergine og pepperfrukt, som begge – akkurat som tomaten – tilhører nattskyggefamilien.

Slik ser den kjernefrie tomaten ut.

Kanskje du er interessert i ...

Les også