Kafferitualet i Etiopia

En klassisk kopp kaffe i Etiopia tar tid. Det gamle kafferitualet er viktig for etiopierne, og selv om man i våre dager også tar seg en rask kopp som i resten av verden, er det noe helt spesielt ved den kaffen som serveres på tradisjonelt vis. Kaffen antas å stamme fra Etiopia, så derfor er det ikke så lite nasjonal stolthet i kaffedrikkingen. Sammenkomsten tar to eller tre timer. Når det skal brygges kaffe, møtes hele familien, og man inviterer naboer og venner. Kaffen lages på glødende trekull i en egen kanne – en jebena.

23. august 2013

En klassisk kopp kaffe i Etiopia tar tid. Det gamle kafferitualet er viktig for etiopierne, og selv om man i våre dager også tar seg en rask kopp som i resten av verden, er det noe helt spesielt ved den kaffen som serveres på tradisjonelt vis. Kaffen antas å stamme fra Etiopia, så derfor er det ikke så lite nasjonal stolthet i kaffedrikkingen.

Sammenkomsten tar to eller tre timer. Når det skal brygges kaffe, møtes hele familien, og man inviterer naboer og venner. Kaffen lages på glødende trekull i en egen kanne – en jebena.

Men først forberedelsene. Man setter seg i ring rundt bålet, på et teppe av nyplukkede blomster og gress. Så males bønnene, og mens aromaen brer seg, brenner man røkelse for å gjøre det hele enda mer velduftende.

Så settes jebenaen over ilden, og den første runden med kaffe serveres i små kopper uten hank. Første servering kalles abol bunna. Så fylles det mer vann i jebenaen, og tona bunna, andre servering, er dermed godt i gang. Imens går praten, og så lages tredje servering, som kalles baraka – velsignelsen.

Kafferitualet består av tre kopper kaffe, og det ses på som svært uhøflig å nøye seg med en eller to kopper.

Kanskje du er interessert i ...

Les også