Iskaffen stammer fra Vietnam

På slutten av 1800-tallet var Vietnam under fransk kolonistyre. Omkring 1890 anla franskmennene store kaffeplantasjer i høylandet nær grensen til Laos, og naturligvis drakk man også kaffe (cà phé på vietnamesisk) lokalt. Men de franske kolonistene insisterte på å få melk i kaffen, slik de var vant til hjemmefra. Det var imidlertid ikke så enkelt. Man hadde ikke kjøleskap, og det var vanskelig å oppbevare melk i tropevarmen, så man var nødt til å bruke kondensert melk.

23. august 2013

På slutten av 1800-tallet var Vietnam under fransk kolonistyre. Omkring 1890 anla franskmennene store kaffeplantasjer i høylandet nær grensen til Laos, og naturligvis drakk man også kaffe (cà phé på vietnamesisk) lokalt.

Men de franske kolonistene insisterte på å få melk i kaffen, slik de var vant til hjemmefra. Det var imidlertid ikke så enkelt. Man hadde ikke kjøleskap, og det var vanskelig å oppbevare melk i tropevarmen, så man var nødt til å bruke kondensert melk.

På et tidspunkt fant noen på å videreutvikle denne oppskriften til cà phé sua dá, som er vietnamesisk iskaffe. Vietnameserne brygger kaffe på en phin, som er en forenklet modell av den franske stempelkannen. De har i både kaffe og kondensert melk, og deretter vann. Når kaffen er ferdig, helles den over is i høye glass.

Under Vietnamkrigen gikk store deler av produksjonen i stå, og etter den kommunistiske maktovertakelsen ble kaffeplantasjene kollektivisert. Resultatet var dårlig kvalitet og lavt utbytte, men med reformene i 1986 ble det igjen mulig å eie plantasjer privat, og produksjonen tok seg opp. Vietnam er i dag verdens nest største kaffeprodusent, etter Brasil og foran Colombia.

Kanskje du er interessert i ...

Les også