Hvor stammer ordet grahammel fra?

Grahammel har en overraskende puritansk etymologi. Grahammel er nemlig oppkalt etter en legpredikant som agiterte for avholdenhet, og som mente at onani gjorde folk syke.

11. april 2013

Grahammel er sammalt hvetemel, det vil si hvetemel med kjerne og skall. Det er kanskje ikke et særlig oppsiktsvekkende faktum – mer spennende er etymologien av ordet grahammel.

Melet er oppkalt etter den amerikanske legpredikanten Sylvester Graham (1794–1851). Han agiterte for et asketisk liv med kalde avrivninger, harde madrasser, hjemmebakt brød av sammalt mel, og ikke noe kjøtt, for han var imot kunstige tilsetningsstoffer i brød, og mente at kjøtt økte kjødelige lyster.

Han snakket varmt om avholdenhet og mente at onani gjorde folk syke. I boken A Lecture to Young Men on Chastity (1838) skrev han: "Det er ved å misbruke disse organene og forderve sin instinktive lyst ... at menneskekroppen har blitt til en levende vulkan av urene tilbøyeligheter og lidenskap."

Han tordnet også mot kaffe, te, tobakk og alkohol. I bl.a. USA er Sylvester Graham mest kjent for å ha gitt navn til grahamkjeksen, som minner litt om en grov fullkornkjeks.

Kanskje du er interessert i ...

Les også