Hvor mange lider av glutenallergi?

Det antas at ca. 1 prosent av den europeiske befolkningen ikke tåler gluten. Årsaken er trolig et overdrevent innhold av gluten i vestlig kosthold.

11. april 2013

Vi vet ikke nøyaktig hvor mange som lider av glutenintoleranse – eller cøliaki – men det antas at det er ca. 1 prosent av den europeiske befolkningen. Det er mulig at langt flere enn de som har diagnosen, lider av det uten å vite det.

Cøliaki er en autoimmun sykdom der kroppen reagerer på gluten som om det var et giftstoff. Men ingen kan helt bryte ned gluten, som er et protein i hvete, rug og bygg. Tidligere tiders mennesker spiste ikke korn, så vi utviklet ikke evnen til å bryte ned gluten. De fleste kan skille ut restene av gluten som avfallsstoff og greie seg godt, men det kan ikke folk med cøliaki. Et av problemene er et overdrevent innhold av gluten i det vestlige kostholdet, sier Joseph Murray ved Mayo-klinikken i USA.

I dag foretrekker bøndene proteinrike kornvarianter som gir høy avkastning, og bakere liker mel med et høyt gluteninnhold, for det gir bedre konsistens, f.eks. er pizzadeig og burgerbrød ofte tilsatt ekstra gluten. Men ikke bare brød inneholder gluten. Det tilsettes også i krydder som antiklumpingsmiddel og i kjøttpålegg for å øke proteinmengden.

Kanskje du er interessert i ...

Les også