Hvilke matvarer havner oftest i søppelbøtten?

Forskere har rotet i kjøkkenavfallet vårt og undersøkt hvilke matvarer som oftest havner i søpla. Her er det de kom frem til.

27. november 2015 av Elizabeth Royte

Det er komplekst å kartlegge forbrukernes vaner når det gjelder kasting av spesifikke grupper av matvarer. Erfaringer viser nemlig at selvrapportering ofte er forbundet med stor unøyaktighet, og aktiv deltakelse i undersøkelser resulterer ofte i at deltakerne endrer vaner.

En stor undersøkelse fra Storbritannia, som tallene ovenfor er basert på, brukte intervju med hver enkelt forbruker og kjøkkendagbøker i tillegg til en objektiv gjennomgang av kjøkkenavfallet som grunnlag for analysen.

Den viser at det ikke er noen direkte forbindelse mellom hvor mye vi kjøper av en bestemt matvaregruppe, og hvor mye vi kaster av den.

For eksempel utgjør meieriprodukter og egg langt den største delen av innkjøpene i de britiske husholdningene, men bare 8 prosent av disse innkjøpene ender i søppelbøtten.

Det kjøpes mye mindre mengder brød, men til gjengjeld går 32 prosent av det i søppelbøtten. Holdbarheten av bestemte matvaregrupper har mye større betydning.

Les mer her om hvordan du kan unngå å kaste mat.

Kanskje du er interessert i ...

Les også