Hva spiser vi i fremtiden?

Hva har insekter, kikerter og poteter til felles? De er fremtidens mat, sier forskere.

6. juli 2012

Matvareetterspørselen forventes å øke med ca. 70 prosent i 2050, men hvor skal all den maten komme fra?

Protein fra insekter

De er næringsrike, finnes i overflod og er ofte knasende.

Gresshopper, neshornbiller og termitter er bare noen av de over tusen insektartene som spises verden over.

De fleste samles inn fra naturen. Men når matvareprisene stiger, vil insektfarmer kanskje bli en ny industri.

Den kraftige kikerten

Kikerter inneholder to ganger så mye protein som mais, og over fire ganger så mye fiber som brun ris.

De proteinrike kikertene dyrkes i over femti land fra Middelhavet til Sør-Asia, så forbedrede utgaver ville kunne bidra til å løse framtidens matvarebehov.

Denne belgplanten beriker også jorden med nitrogen, slik at bøndene kan bruke mindre gjødsel. Nye kikertvarianter utviklet for tøffere forhold har gitt bøndene i Afrika og Asia dobbelt så stort utbytte.

Den ydmyke poteten

Kina, verdens største potetprodusent, er i ferd med å utvikle sykdomsfrie settepoteter og nye varianter laget til forskjellige klima etter hvert som landets befolkning vokser.

Kanskje du er interessert i ...

Les også