Hirse slår an på verdensplan

I en verden med stadig økende befolkningstall har vitenskapen begynt å interessere seg for effektive og hardføre kornarter som kan bidra til å sikre fremtiden. En av dem er hirse.

15. april 2015

Hirse er en viktig næringskilde

Hirse er et alternativ til de gamle kornartene, akkurat som bokhvete og quinoa. Vi forbinder nok mest hirse med grøt eller fôr, men i Kina, India og Afrika er det en viktig næringskilde, bl.a. fordi den har mye protein og næring og krever lite vann.

Hardfør hirse til folket

Kanskje kan hirse også spille en nøkkelrolle i å brødfø verdens voksende befolkning. Den tåler tørke og hete, den vokser raskt og er motstandsdyktig mot skadedyr. Dessuten er hirsen glutenfri.

Klimaforandringer gjør dyrking mulig i Norden

Hirse tåler ikke frost, så i Norden er dyrking nå særlig relevant i Danmark og Sør-Sverige. Anders Borgen fra bedriften Agrologica, som først og fremst driver med planteforedling og økologisk jordbruk, forteller at 2015 blir det første året med dansk produksjon av hirse. En kombinasjon av forbrukerinteresse og et varmere klima har gjort det mulig. Om 10–15 år kan resten av Norden kanskje også bli med: ”Klimaendringene flytter grensen for hvor man kan dyrke hirse, stadig lenger nordover”, forteller Anders Borgen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også