Genmodifisere avlinger – ja eller nei?

Genmodifiserte produkter har stått på menyen i USA i nesten tjue år. Men i Europa og store deler av Afrika har debatten om sikkerhet og miljø i høy grad blokkert for bruken av genmodifiserte avlinger.

29. oktober 2014 av Tim Folger

Genmodifisering kan være bra for miljøet

Så langt er det svært lite vitenskapelig belegg for at genmodifiserte avlinger skulle være skadelige.

I tillegg viser undersøkelser at genmodifisert mais i USA har redusert bruken av pestisider på maismarkene med 90 %, og i Kina har antallet skadelige bladlus sunket og antallet nyttige insekter økt etter at man gikk over til genmodifisert bomull.

Til tross for slike historier har det vært vanskelig å selge ideen om genmanipulert mat til offentligheten i Europa og Afrika.

9 milliarder munner å mette

Men hvor farlig er det å pirke borti genene i maten vår, og har vi råd til å avvise de genmodifiserte avlingene når vi om bare 35 år har 9 milliarder munner å mette på kloden?

Les artikkelen: 'En ny grønn revolusjon'

Lær mer om genetisk planteforedling, og ta selv stilling til om du tror det er løsningen på framtidens matdilemma. Les hele artikkelen fra National Geographic nr. 10/2014:

NB! Du må ha en profil på National Geographic for å laste ned artikkelen. Det er gratis å opprette en profil, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på Last ned-knappen, får du muligheten til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i ...

Les også