Frankrike gjør det ulovlig for matbutikker å kaste mat

Frankrike er det første landet i verden som har vedtatt en lov som gjør det ulovlig for landets matbutikker og matprodusenter å kaste mat.

9. februar 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

Mer brød og vin til alle!

Frankrike har som det første landet i verden vedtatt en lov som forbyr supermarkeder å destruere matvarer som er kastet i søppelcontaineren fordi de nærmet seg utløpsdatoen.

Loven, som ble enstemmig vedtatt i det franske parlamentet onsdag 7. februar, tvinger landets store supermarkedskjeder til enten å donere usolgte matvarer til veldedige organisasjoner eller sende det til kompostering.

Hvis supermarkedene bryter den nye loven, kan de ansvarlige se frem til bøter på inntil en halv million kroner eller fengselsstraff.

1,3 milliarder tonn mat kasseres

Frankrike kasserer årlig 7,1 millioner tonn mat, men de er langt fra de eneste synderne i Europa.

Ifølge FNs matvare- og landbruksorganisasjon er EU-landene til sammen ansvarlig for å kaste 89 millioner tonn mat årlig.

På verdensplan er tallet oppe i svimlende 1,3 milliarder tonn i året. Det er nok til å brødfø tre milliarder mennesker.

STORT TEMA: MAT TIL ALLE!

"Kampen har bare så vidt begynt"

Vedtaket av den nye loven mot matsvinn er en stor seier for den grasrotbevegelsen som i flere år har kjempet for å få politikerne til å gjøre noe med landets enorme matsvinn.

En av dem er lokalpolitikeren og aktivisten Arash Derambarsh, som i fjor startet underskriftskampanjen "10 millioner franskmenn vil ikke gå sultne til sengs".

For ham betyr imidlertid ikke den nye loven at det er tid til å lene seg tilbake og slappe av.

"Kampen har bare så vidt begynt. Nå skal vi bekjempe matsvinn i restauranter, bakerier og skole- og bedriftskantiner”, sier han til den britiske avisen The Guardian.

Kanskje du er interessert i ...

Les også