Blir jeg dum av å spise sukker?

Vi vet alle at sukker kan ødelegge midjemålet. Nå viser det seg at det også kan gjøre hjernen slapp.

24. mai 2012 av Charles Q. Choi, National Geographic News

Uhemmet inntak av fruktose svekker hukommelsen og innlæringen hos rotter, og det gir grunn til bekymring for usunne mennesker.

En ny undersøkelse viser at søte leskedrikker fulle av sukker forstyrrer hukommelsen og svekker innlæringen hos laboratorierotter, noe som ifølge hjerneforsker Fernando Gomez-Pinilla bør vekke "sterk bekymring" med hensyn til hva sukker kan gjøre med mennesker.

Rotter fôret med sukker

Fernando Gomez-Pinilla og hans kolleger lærte først rottene opp til å finne veien gjennom en labyrint samtidig som de bare fikk vann og vanlig rottefôr i fem dager. De neste seks ukene ble rottenes vann byttet ut med saft som inneholdt 15 prosent fruktose.

"Den meste av brusen som folk drikker, inneholder rundt 12 prosent sukker, så tenk deg at man drakk brus med tilsatt sukker i stedet for vann", sier Fernando Gomez-Pinilla ved University of California i USA.

I seksukersperioden fikk halvparten av gnagerne dessuten linfrøolje og fiskeolje, som begge er rike på omega-3-fettsyrer. Disse antioksidantene beskytter muligens mot skader i de kjemiske forbindelsene i hjernen som kalles synapser, viser tidligere forskning.

Etter seks uker på fruktosesaft brukte samtlige rotter lengre tid på å løpe gjennom labyrinten. Men de som hadde fått omega-3, var en smule kjappere enn motparten.

Sukker påvirker innlæring

Ved å studere laboratorierottenes dissekerte hjerner slo forskerne fast at kostholdet med høyt fruktoseinnhold hadde påvirket synapsenes evne til å endre seg, noe som er en avgjørende faktor ved innlæring. De sukkerholdige drikkene hadde også forstyrret det sukkerregulerende proteinet insulin i et område av hjernen som kalles hippocampus, og som spiller en rolle i forbindelse med lagring av hukommelsesinntrykk hos både rotter og mennesker.

"Jeg ble svært overrasket over å se hvor kraftig virkning sukker har på hjernen. Det er bekymringsfullt å vite at kostholdet til folk kan påvirke humør og innlæringsevne i så stor grad", sier Fernando Gomez-Pinilla.

Sukker skal ikke ha hele skylden

Glukosesirup, som er billigere enn vanlig sukker, tilsettes ofte i leskedrikker, krydder og andre ferdigproduserte matvarer.

I USA inntar en person i gjennomsnitt over 27 kg av det i året, opplyser det amerikanske landbruksdepartementet. Inntaket av rørsukker og roesukker, som også inneholder fruktose, er noe lavere, men ikke mye.

"Jeg sier ikke at fruktose er dårlig, man skal ikke gi ett enkelt næringsstoff hele skylden", sier Fernando Gomez-Pinilla. "Det store problemet er inntaket av for store mengder."

"Vi ønsker også at folk skal tenke over kostholdet sitt generelt og huske å få i seg omega-3-fettsyrer", som finnes i matvarer som laks, tunfisk, valnøtter og olivenolje.

Den neste oppgaven for forskergruppen "er å slå fast om langtidsvirkningene av et dårlig kosthold er uopprettelige", sier fysiolog Jill Barnes ved Mayo Clinic i Minnesota, som ikke har deltatt i dette forskningsprosjektet.

Fremtidig forskning bør også vektlegge de virkninger kostholdet kan tenkes å ha på aldring og utvikling. "Hva skjer for eksempel hos yngre dyr eller mennesker når de utsettes permanent for store mengder sukker og små mengder omega-3-fettsyrer under oppveksten?" spør Jill Barnes.

I tillegg, sier lederen av undersøkelsen, Fernando Gomez-Pinilla, "kan vi se på hvordan kostholdet kan påvirke lidelser som posttraumatisk stresslidelse (PTSD)" ved å utsette en belastet hjerne for enda mer belastning. "Kanskje kan virkningene av PTSD være mye verre hos en person som ikke spiser sunt."

Undersøkelsen av det sukkerholdige kostholdet ble offentliggjort 15. mai i Journal of Physiology.

Kanskje du er interessert i ...

Les også