Afrika: verdens nye kornkammer?

Afrika har mengder av den mest fruktbare jorden i verden. Med moderne landbruksteknikker kunne kontinentet brødfø seg selv og produsere nok til eksport.

10. juli 2014 av Jr.

Afrika fikk aldri del i den grønne revolusjonen med kunstgjødsel, kunstig vanning og bedre såkorn, som for flere tiår siden fordoblet avlingene i resten av verden. Det skyldtes dårlig infrastruktur, begrensede markeder, ineffektiv forvaltning og borgerkriger etter kolonitiden.

Afrika i galopperende vekst

Mange av disse barrierene forsvinner nå. Den økonomiske veksten i Afrika sør for Sahara har de siste 10 årene ligget jevnt på rundt 5 % i året og dermed overgått utviklingen i EU og USA.

Eksperter mener at bøndene i Afrika sør for Sahara med den eksisterende teknologien kan firdoble utbyttet, og at de ikke bare vil kunne brødfø seg selv, men også eksportere mat, tjene hardt tiltrengte penger og samtidig medvirke til å brødfø resten av verden.

Kamp om jorden

Mulighederne er enorme, og internationale landbrugsvirksomheder slås om at forpagte den frugtbare afrikanske jord. Myndighederne er positive, somme tider i så høj grad at de ser stort på de fattige småbønders ejendomret over deres små jordlodder.

Les artikeklen: Verdens nye kornkammer

Les hele den dyptpløyende reportasjen om kampen om Afrikas jord fra National Geographic 7/2014:

NB! Du må ha profil på National Geographic for å laste ned artikkelen. Klikk på last ned-knappen for å opprette profil, det er gratis og tar bare et øyeblikk.

Kanskje du er interessert i ...

Les også