5 ting du ikke visste om øl

Hvor mye vet du egentlig om øl? Les om hvorfor vikingene drakk så mye øl og hvor fetende en pils egentlig er.

9. desember 2013
  • Øl er betegnelsen på en gjæret alkoholdrikk lagd av malt (særlig byggmalt), vann, humle og gjær. Malten brukes som næring til gjæren under gjæringsprosessen og til å sette farge og smak. Den bitre humlen brukes som smakstilsetning.

  • Vi har brygget og drukket øl siden før 6000 f.Kr. Den gangen ble det brygget av sumererne og babylonierne i Mesopotamia. Det er funnet relieffer på egyptiske graver datert til 2400 f.Kr. som viser hvordan de brygget øl av knust og tørket bygg.

  • Bryggeriet Weihenstephan i Bayern i Tyskland antas å være verdens eldste stadig fungerende bryggeri. Det finnes skriftlige kilder som dokumenterer at det har vært brygget øl på det tidligere benediktinerklosteret siden 1040.

  • Vikingene drakk øl i store mengder, særlig fordi vannet den gangen kunne være helseskadelig. Alle drakk øl, også barn, men de drakk en versjon som ikke var så sterk. Den gangen krydret man med pors, einebær, ryllikk, burot, mjødurt, eikebark og malurt. Først på 1200-tallet ble det vanlig å krydre med humle (over).

  • Og hvis du tror at en flaske pils feter mer enn juice eller melk, så må du tro om igjen. En pils inneholder 38 kcal pr. 100 g, appelsinjuice 43 kcal, lettmelk 48 kcal, og rødvin 73 kcal.

Kanskje du er interessert i ...

Les også