© Shutterstock & Thomas Arnoldi

3 matvarer du kommer til å spise i fremtiden

Rødt kjøtt er en belastning på miljøet, men i fremtiden kan vi spise dem med god samvittighet. Matingeniører har nå utviklet blodig vegetarkjøtt, og en nederlandsk forsker arbeider hardt med å gjøre kjøtt dyrket i petriskåler billigere enn den ekte varen.

14. desember 2017 av Martin Bernth

Vegetarkjøtt med vegetarisk blod

© Impossible Foods

Firmaet Impossible Foods i USA har utviklet en plantebasert kjøttdeig som inneholder en av de viktigste smaksgiverne fra ekte kjøtt – blod.

Hem er det hemmelige krydderet som gir riktig smak og farge. Hem-molekylet består av et jernatom bundet til fargestoffet porfyrin. Jerninnholdet gir den metalliske smaken vi kjenner fra blod.

Hem inngår i kroppens blodtransporterende protein, hemoglobin, men forskerne har funnet en metode til å skape vegetarisk hem fra soyabønner.

Få flere nyheter fra vitenskapens verden med Illustrert Vitenskaps nyhetsbrev

Erter blir til kyllingstrimler

© Beyond Meat

Firmaet Beyond Meat har skapt et planteprodukt som etterligner teksturen til kyllingkjøtt. Proteinene utvinnes fra erteplanter som tørkes til et pulver, og andre ingredienser fra planter tilsettes, for eksempel fett i form av planteolje.

Firmaets hemmelighet er en maskin som kan styre oppvarming, nedkjøling og trykk. Dermed dannes en proteinstruktur som minner om kjøtt. Sluttresultatet er kyllingstrimler som ikke er mulig å skille fra den ekte varen.

Kjøttdeig skal brygges i store tanker

© Mark Post

Den nederlandske forskeren Mark Post fra universitetet i Maastricht har i en årrekke arbeidet med en teknikk for å dyrke oksekjøtt i petriskåler, basert på muskelstamceller.

Fordyp deg i hver eneste detalj av vårt fantastiske univers med et abonnement på Illustrert Vitenskap

Nå arbeider han med å ta stamcellene ut av petriskålen og gå i gang med at brygge cellekulturer om til kjøttdeig i enorme bioreaktorer på opptil 25 000 liter. Én reaktor kan forsyne 10 000 mennesker med kjøtt.

Se prosessen her:

Kanskje du er interessert i ...

Les også