Hvorfor er det så vanskelig å skrelle egg?

Det kan være veldig vanskelig å skrelle egg. Hvorfor? Les videre og finn ut, og få syv fakta om egg.

7. juni 2012

Hvorfor er det av og til så vanskelig å skrelle et hardkokt egg? Skallet kan sitte som limt fast, og til slutt har det meste av egget endt i søppelbøtten sammen med det gjenstridige skallet.

Svaret finnes i alderen på egget. Eggehviten i et nylagt egg har tendens til å sitte godt fast på den indre skallhinnen fordi miljøet inne i egget har lavere surhetsgrad. For å kunne skrelle et egg må pH-verdien være over 8,7.

Et nylagt egg har en pH-verdi på 7,6, og det tar ca. to dager i romtemperatur før det når opp i pH 8,7. Etter hvert som eggets beskyttende lag sakte forsvinner, blir det mer porøst, absorberer mer luft og frigir litt av sitt karbondioksid. Dette får eggehviten til å bli mer basisk, noe som gjør at skallhinnene skilles, og hinnenes tilbøyelighet til å koagulere øker.

Etter noen dager blir eggehviten også litt mindre, slik at det blir mer luft mellom eggeskall og skallhinne, noe som gjør det lettere å skrelle det hardkokte egget. Og hva er så den perfekte ”skrellealderen” for et hardkokt egg? Fra 7–10 dager.

Syv fakta om egg

  • En høne bruker 24–26 timer for å legge egg.

  • I gjennomsnitt legger en høne 300 egg årlig.

  • Eggeplommens gule farge stammer fra plantestoffene karotenoid og xantofyller. Fôret til høna påvirker fargen.

  • Egg inneholder alle næringsstoffer bortsett fra C-vitamin.

  • Man kan sjekke om et egg er hardkokt ved å snurre det rundt på et bord: Et hardkokt egg roterer raskt, for massen er fast. Et rått egg roterer tregt.

  • Eggehviten fra eldre egg er mer tyntflytende. Det gjør den mindre stabil når den skal piskes til skum.

  • Hele egg inneholder 143 kalorier pr. 100 gram. Hviten har bare 48 kalorier, og plommen hele 317 kalorier pr. 100 gram.

Kanskje du er interessert i ...

Les også